Мостостроителите в Източните Родопи с поредно уникално творение, жест към влюбените в Кърджали

Изображение 1 от 5

    Мостостроителите в Източните Родопи сътвориха поредното си уникално съоръжение,жест към влюбените в града.Наскоро бе открит т.нар.Мост на влюбените известен още като Пеперудата.Той свързва двете части на новия парк Арпезос Север и дава достъп на кърджалийци до брега на река Арда.Източните Родопи са известни с Дяволския мост при Ардино,както и с най-дългия въжен мост при с.Лисиците.Проектирането е възложено през 2019 г.на архитектурно бюро „Луков дизайн“. То трае шест месеца.Конструкцията е проектирана от инж.Иванка Пенчева от Пловдив.

    Мостът се реализира по проект "Ремонт и рехабилитации на улици и тротоари в град Кърджали", договор за БФП № BG16RFOP001-1.021-0003-С01, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.Възложител е Община Кърджали,аизпълнител „Екип Холдинг“ЕООД

    Проектът представлява архитектурна разработка на пешеходен мост /надлез/ с цел преодоляване на различните нива на площадките /които са изпълнените площадки по първи и втори етап от проекта на парк „Арпезос – СЕВЕР“ ,споделят проектантите.

    Мостът е предназначен за обслужване на смесен поток от пешеходци и велосипедисти, с цел осигуряване на безопасността е поставен парапет

    В обемно пространствено отношение мостът представлява система от 4 двойки стоманени дъги . В план се акцентира на симетрията по надлъжната ос наподобявайки отворени крила на пеперуда, а в изглед мостът следва затихваща вълнообразна форма. Непрекъснатите дъги се преплитат в перспектива, създавайки усещане за безкрайност и хармония.

    Мостът е дълъг 111,11 м,височината му е 14,80 м,а широчината 15,11 м.Широчината на пешеходната част на съоръжението е 4,44 м.

    „Мостът представлява идея, вдъхновена от вибрациите. Исках да символизира вибрациите, с които всички сме заобиколени и ние самите също излъчваме. Аз исках да пресъздам една затихваща вибрация – от динамиката на града, от градския живот към спокойствието на парка. Защото това е пешеходен мост, който води от центъра на града към парк Арпезос-Север и свързва първата и втората му част, между които има денивелация от 4-5 метра. Мостът е и единствената пешеходна връзка от центъра на града към река Арда. Оттам дойде и моята идея – за затихващата вибрация“,споделя проектантът арх.Станислав Луков.

    Но хората много често дават различни имена и правят различни асоциации на това, което ние проектираме. Като се загледаш в моста, действително можеш да видиш малкото и голямото крило на пеперудата. И щом хората така си го наричат, аз нямам нищо против,допълва арх.Станислав Луков.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини