Хасковлията сексуално насилван в къщи, и двата пола под емоционален стрес

Ръководителят на проекта Тони Станчева/вдясно/ с жертви на домашно насилие

Мъжете в хасковска област се чувстват сексуално и емоционално насилвани вкъщи, дори повече от жените. Това е изненадващия резултат от анкета на Сдружение „Икар“-Хасково, проведена в 7 града в областта и 23 изолирани икономически и етнически смесени села. В допитването, продължило цяла година, са включени 847 души, от които 587 жени и 260 мъже. Проучването е по проект „Цветя в кутии“ подкрепен от холандския фонд за жените „МАМА КЕШ“ по темата домашно насилие.

83 % от мъжете и 94 % от жените са запознати с проблема „домашно насилие“. Повече от половината мъже са признали че са обект на домашно насилие, като мнозинството са посочили за първостепенен-емоционалния тормоз. Любопитното е, че 6% от анкетираните са се оплакали от сексуално насилие. Това е два пъти повече от жените,които се жалват от такова /3%/. И двата пола са признали че най-много страдат от емоционалното насилие като процентите са почти напълно равни-12 към 13. Всеки 10-ти мъж се оказва обект на физическо тормоз вкъщи, заключават още от Сдружение „Икар“. Двойно повече в сравнение с нежния пол, са мъжете жалващи се и от налагане на контрол от страна на половинката си.

Много важно за ефекта от проекта бе , че провеждането на дискусиите винаги е било в присъствието на представител на властта. Особенно това се отнасяше за селата , където присъствието на КМЕТА на селото даваше реално решение при всеки разглеждан в залата казус, коментира Антоанета Станчева от „Икар“.

Целта бе да се проникне в затворената общност на българското село и да се информират хората за новоприетия „Закон за домашното насилие в България“. Целевата група на проекта са били млади хора, които са информирани за средствата да сезират компетентните органи за домашно насилие-телефон 112, полиция прокуратура и съд, а в селата институцията „Кмет“ и неговите правомощия за намеса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини