Списание „Дъга“ търси в Хасково млади таланти фенове на комикс културата

    Среща-разговор с ученици, които има афинитет към разказването на истории, рисуването и новите технологии, проведе един от тримата председатели на Гражданското сдружение "Комикс Манифактура", което възстанови издаването на емблематичното за няколко поколения българи списание "Дъга".
    В читалнята на библиотеката „Заря“ 28-годишният Андрей Андров, който има собствено студио, в което създава дигитално аудио, видео и текстово съдържание за бордови и ролеви игри, известни по цял свят, разказа пред учениците от Езиковата и Математическата гимназии в Хасково за своя път към приказните страници с вдъхновяващи герои с големи сърца.

    Издаването на списание "Дъга" започва през 1979 г. През 90-те години на миналия век следва пауза, но през 2002-2003 се появява втората генерация на "Дъга" от вече порасналите фенове на първите автори. Тази версия на списанието обаче просъществува едва една година. През 2004 г. е последният път, когато е имало "Дъга", преди настоящото рестартиране на списанието. След изданието през 2021 година, през тази се подготвя излизането и на втория му брой.

    Срещата с учениците в Хасково стана възможно по проект на библиотеката, финансиран през програмата за културни инициативи на Община та. Младежите имаха възможност да разгледат първия обновен брой на списанието и наистина си пролича, че го харесват.

    За обратната реакция от свършената работа по възраждането на "комикс съкровището на България, както нарича списание „Дъга“ Андрей Андров, той призна, че е надминала първоначалните очаквания. „Оказа се, че всички си спомнят за списанието много добре и във времето получихме много емоционални послания от хората, които казват, че „Дъга“ трябва да го има. Страниците му  всъщност са  място, на което събираме комикс културата на България, а имаме много талантливи автори от различни възрасти, които творят  тук и в чужбина“, разказа още Андров.

    Той посочи, че с подновяването на списанието основната идея се трансформира именно в това-то да стане сцена на талантливите българи, които работят с палитрата на комикса като разказвателно средство.

    В екипа, който създава списанието сега, работят автори, които са били фенове на онези, създавали изданието преди 20 години. "Това е жива приемственост и  е много интересно в работата, защото се срещаме творци от различни възрасти, при които отношенията са в съмишлие", казва Андров. И добавя, че читателите им също са на различна възраст, но еднакво запалени по комиксите.

    "Искаме да превърнем  „Дъга“ оттук нататък  във форум, в който всеки, който твори комикс в България, да може да са свърже с нас и да участва в някой от следващите броеве. Авторите, работили не само в първите броеве на списанието, но и от всички комикс проекти, които са се случвали у нас, са поканени също да се включат в обновената му версия“, анонсира Андрей Андров.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини