Безплатните климатици, които ще предоставя Община Смолян са от клас два пъти А плюс,термопомпите само за къщи

Изключителен интерес се наблюдава към втората фаза на проекта „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Смолян“. 60 заявления са подадени само на 16 октомври, когато стартира приема на документи. За улеснение на гражданите, Община Смолян разкри приемна на входа на администрацията, където се приемат и завеждат заявленията.
Образецът на заявление за участие и други необходими документи на сайта на Община Смолян.

В предходните периоди за смяната на старите печки на дърва с нови и ефективни отоплителни уреди кандидатстваха хиляди домакинства. Някои не успяха да се класират и сега имат нов шанс.
 инж. Хамди Моллов,който е ръководител на проекта съобщи, че за тези, които не са успели да се включат към настоящия трява да попълнят декларация." Ако не сме ги финансирали поради наличието на достатъчно финансов ресурс, подават декларацията, като проверяват дали има промяна на обстоятелствата, някое от обстоятелствата, които са декларирали към по-ранен етап, ако няма промяна подават декларацията. Ако има промяна - вида на уреда, който са си сменили хората желанието, те задължително трябва да подадат ново заявление", допълни Моллов
По програмата ще се финансират климатици и за първи път термопомпи.
"Там допустими са единствено и само къщи и там сме изброили условията, които са допустими. Като за една къща допускаме само една термопомпа въздух вода да бъде финансирано, климатиците термопомпа въздух въздух - до три климатика на домакинство и уреди, работещи на пелети, по един уред на домакинство", подчерта Моллов
За доставка и монтаж на уредите ще се обяви нова обществена поръчка. Към настоящия момент се изисква енергийния клас на климатиците по отношение на отоплението да бъде два пъти А плюс,което налага именно  новата обществена поръчка.
 От общината са предвидили от новия проект да се възползват 1800 домакинства. Реално подмяната ще започне догодина.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини