Българското зеле е фаворит на пазара в Кърджали,цената на „Кьосе” е 1,50 лв. за килограм

Изображение 1 от 4

    Българското зеле е фаворит на пазара в Кърджали.Сорта „Кьосе” ,предпочитан за слагането за туршия вече е 1,50 лв. за килограм.Все още кърджалийци не пазаруват масово.Топлото време забавя поставянето на бидоните за кисело зеле.

    "Киселото зеле има право да се намира само на две места - в бидона или в чинията ви, средно положение няма"

    За рецептата са ви нужни още клонки от асма, маркуч за претакване, тензух, марля 5/5 см.

    Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре.

    Тъй като бидонът ни е без канелка, използваме маркуч за претакането. В долният му край поставям марля, която фиксирам с ластиче. По този начин предотвратявам запушването му от цвят или остатъчни листа. Поставям маркуча до дъното на бидона и около него подреждам всички зелки.

    Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле.

    В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме сплетения венец от клонките и притискаме с речен камък.

    Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. През седмица изплакваме тензуха, който е обрал цвета, и измиваме камъка. Така зелето ще се запази по-дълго време. Съхраняваме го в неотопляемо помещение.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини