В деня за размисъл жени и мъже ремонтираха покрива на читалището в Чокманово

Изображение 1 от 5

    Жени и мъже доброволци прекараха половината от деня за размисъл в събота на покрива на читалището в смолянското село Чокманово, в което е и секцията на селото. Заради изборите, се наложило в неделя, по време на вота да спрат с ремонта, но побързали поне да покрият с подпокривна мембрана разкритата част от покрива, за да може ако завали, да не вали в сградата и да наводнява помещенията, където се провеждаше и изборния процес.
    „Спряхме с ремонта, когато дойде в сградата секционната избирателна комисия“, каза председателката на читалището Ралица Данчева. В селото бързат да покрият покрива преди да се развали времето и сагата с изборите, още повече при балотажи, им пречи,защото сега всеки ден им е важен.
    Ремонта на покрива на читалището започна ударно на 21 октомври, когато около 15 доброволци, сред които и две жени, се включиха в свалянето на керемидите и поставянето на новата конструкция. На следващия ден доброволческата бригада пак е на покрива. „Две жени работиха на покрива наравно с мъжете - Златка Милковска ковеше пирони, а Сийка Кузманова помагаше, аз само до подпокривното пространство стигнах“, казва Данчева.
    Минаващи през селото се дивиха на смелостта на жените доброволки. Заради липса на достатъчно средства, хора с корен от селото с доброволен труд сменят сами 600 квадратни метра покрив на сградата. Народно читалище „Христо Ботев 1892“ в смолянското село Чокманово се помещава в тази сграда от над 70 години.
    „Никога, откакто е построено читалището, не е подменян изцяло покрива, само са хващани капките. Последно време течеше доста, имаше кофи вътре да се събират капките, нуждаеше се покрива от спешен цялостен ремонт“, посочи Данчева.
    За подмяна на покрива се обявява кампания в Чокманово на събора на селото на Илинден, на 22 юли  т.г. „Тогава от благотворителен кулинарен базар събрахме за ремонта 1004 лева. След това от дарения събрахме още пари и така общата сума, с която разполагахме бе 6764 лева. Офертата, обаче, на бригади за смяна на такъв покрив е 50 000 лв., които ние нямаме. Така с доброволци и дарения се опитваме да подменим изцяло покрива преди началото на зимата“, каза Данчева.
    Първоначално смятали само да сложат подпокривна мембрана, да се наковат греди и да си върнат старите керемиди и така събраните досега пари от дарения се надявали да им стигнат. От община Смолян им дали общинска гора, за да си добият по евтино кофражни дъски, купили летви, мембрана и пирони, а  човек от селото дарил улучната система. Като се качили на покрива, обаче, се оказало, че керемидите се разпадат на прах и не стават.“ На този етап имаме налични около 2900 лв., обаче те ни стигат за една малка част от нужното количество керемиди, макар че имаме много добри оферти като читалище. Трябват ни още около 5800 лв., за да подменим керемидите на целия покрив.  Спрели сме се на определен модел, така че ако някой иска да дари керемиди, вместо пари, да са един и същи модел“, каза Данчева.
    „Много съм впечатлена от хората в селото, никой не пести време и труд, и мъже, и жени. В деня за размисъл пак работихме, докато пристигна комисията. Предстоящата седмица се надяваме да успеем да покрием разкритата част, а след това да има дарители за останалата част“, каза Данчева.
    В страница във Фейсбук те са обявили нова дарителска кампания, за събиране на средства за покрива на банковата сметка на читалището, под надслов „Под един покрив“.
    „Под един покрив, защото събира много хора, ще бъде приятно да възродим тази общност и да се случват под този покрив хубави събития. Бързаме заради времето, много ни се иска като сме почнали, да го довършим, да не го оставяме за напролет“, каза председателят на читалището.
    Дарения за покрива се събират на:
    Банка ДСК, НЧ "Христо Ботев - 1892" с. Чокманово
    BG64STSA93000029743212
    Ралица Николова Данчева

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини