Февруари идва с температури от минус 20 до плюс 18

Най-ниските температури през февруари ще бъдат между минус 17 и минус 12 градуса, в отделни котловини - до около минус 20 градуса, главно през първото десетдневие на месеца. Това съобщи за БТА метеорологът в НИМХ-БАН Иван Цоневски. По думите му, най-високите температури през февруари ще бъдат между 13 и 18 градуса и се очакват през втората половина на месеца. 

Средната месечна температура се очаква да бъде около и над нормата, а сумата на валежите - над нормата. През първите дни от месеца с умерени и силни ветрове от север ще нахлува студен въздух. 

Очакват се значителни снеговалежи и образуване на нова снежна покривка. Впоследствие през втората половина от първото десетдневие, ще се установи мразовито време, отново с много ниски температури, но без съществени валежи. 

В началото на второто десетдневие ще настъпи постепенно повишение на температурите. Ще се установи сравнително топло и влажно време, което ще се задържи и в началото на третото десетдневие. Впоследствие ще настъпи понижение на температурите и през последните дни на месеца ще бъде относително по-студено. 

Според климатичната справка на НИМХ-БАН, нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. 

Астрономическите данни показват, че в началото на февруари слънцето изгрява в 7.00 ч. и 41 минути, а залязва в 17.00 ч. и 40 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 59 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7.00 ч. и 4 минути и залязва в 18.00 ч. и 15 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 11 минути. Фазите на луната през месеца са: на 6 февруари - последна четвърт, на 14 февруари - новолуние, на 22 февруари - първа четвърт, а на 28 февруари - пълнолуние.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини