Буря затвори пътища, отнесе покриви, половината Община Смолян е без ток

Изображение 1 от 5

    Много щети нанеси бурята, която се разрази в дообедните часове в община Смолян. Хиляди са без ток в областния град. Без електричество са и половината от селата в общината, каза за СмолянБГвести вр.ид. кмет инж.Мариана Цекова. По думите й силният вятър е нанесъл много щети на електропреносната мрежа в региона. Има скъсани кабели, а в Катраница изпочупени ел.стълбове. Тя сподели,че е говорила с началника на електроразпраделителното дружество, който й обяснил,че авариите са много и тежки.Вдигнат е целият наличен състав за по-бързото отстраняване на поведите. Силният вятър е вдигнал цели покриви в с.Катраница, изкоренил е дървета, някои от които са затворили пътя до Смолян. Отнесени покриви има още в селата Полковник Серафимово и Горна Арда . Щети има и в с.Чокманово, където има къщи с изпочупени керемиди. Подобна е ситуацията и в с.Сивино.Паднали дървета и камъни са затворили пътищата между Широка Лъка -Гела- Солища. Затворен за движение е и пътя Смолян-Ряка. Паднали камъни има по пътя за Горово и Чеплетен. Паднали дървета и къмъни са причина да не може да се премине и в участъци до с. Фатово -Рудозем, каза още Цекова. Шофьори попаднаха в капан по пътя Пампорово-Пловдив и се наложи сами да отстраняват паднали дървета от пътя. Улиците в град Смолян по време на пороя останаха под вода. Отводнителните шахти се запушват от чакъл и пръст 

    Валят сигнали от цялата Смолянска област, съобщи за СмолянБГвести шефът на пожарната ст.комисар Симеон Цървуланов. Засегнати от силния вътър са всички общини без Доспат и Неделино. По думите му, основните сигнали са за паднали дървета по пътищата. Основно междуселските пътища. Той уточни обаче, че засега няма изцяло затворен ребуликански път. "Наш екип пътува към Хвойна, където едното пътното платно е затворено и движението е трудно",допълни още Цървуланов. Без достъп към момента е село Триград. Вятърът отнесъл два покрива в банското село Кръстатица. Навсякъде има скъсани електропроводи и десетки села са без ток, уточни още Цървуланов.

    Читатели предупреждават шофьорите,че светофара на Влахово е паднал и не работи. Пазете себе си и останалите на пътя!

    В Смолянска област е обявен оранжев код и прогнозата е за значителни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Очаквани количества 40-70 mm, на отделни места и повече.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини