Гърция обеща да вдигне блокадата

Гръцката страна за пореден път вчера се ангажира до уикенда проблемът с блокадата на границата да бъде решен. Добрата вест съобщи вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, пише Монитор.

По думите му, той е получил уверения от гръцките власти, че решаването на проблема е приоритет номер едно за правителството в южната ни съседка. Както и че Гърция също търпи големи загуби от блокадата.

Загубите за българската икономика, които са изчислени по статистическия метод, са в размер на около 3 млн. евро на ден. В МИЕТ са пристигнали сигнали от фирми за загуби от над 2 млн. лв., информира Трайков. Кризисният щаб към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма работи по два метода за изчисляване на щетите от блокадата, разясни Трайчо Трайков.

Той уточни, че статистическият метод се основава на изчисляването на нормалния стокооборот, който не се осъществява в дните на блокадата, адругият вариант ползва конкретни сигнали, които идват от потърпевши фирми на горещите телефонни линии. Министърът каза, че данните се разминават, защото не всички фирми, които се сигнализират, могат да докажат загубите си. 

Общо 70 хил. лв. на ден са загубите само за транспортните фирми, които обслужват туристическите превози и редовните автобусни линии до Гърция,посочи от своя страна председателят на Съюза на автобусните превозвачи Ивайло Константинов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини