Добрата кауза: Средствата от календара на Община Смолян отиват за лечението на 11-годишния Тодор

Календарът на Община Смолян за 2024 година вече е готов.
Популярната благотворителна инициатива ще подпомогне лечението на 11- годишния Тодор Апостолов от Смолян
Успешно приключи и шестото издание на инициативата „Календар на община Смолян- 2024 г.“, което стартира през месец февруари т.г. и продължи до 17 октомври. В инициативата участваха 35 автора, а изпратените от тях снимки са 325. Жури избра 24-те фотоса, които ще красят календара за 2024 г. Те са дело на: Петър Бостанджиев, Яни Кокаров, Ахмед Караибрахимов, Николай Карнобатев, Атанас Малаков, Виктор Пашов, Стилиян Узунски, Михаела Радева, Велизар Младенов, Антония Тоцева, Благой Анастасов и Антон Байректаров.
Община Смолян благодари както на тях, така и на всички останали участници, които в продължение на 8 месеца ни изпращаха най-добрите си снимки. За нас е истинско удоволствие, че в последните 5 години инициативата ни се утвърди и придоби такава популярност. С парите от продажбата на календара всички ние помогнахме за лечението на шест дечица от Смолян и региона. Също така благодарение на прекрасните снимки показахме Родопите като една многолика и интересна туристическа дестинация.
Календарът на Община Смолян за 2024 г. е готов и е време да Ви представим малкия-голям герой, на когото ще се дарят парите от продажбата му. Неговото име е Тодор Апостолов, който е на 11 години и е от Смолян. Ражда се в седмия месец. При раждането всичко е нормално. След около две седмици се наблюдават нарушения в ритъма на дишане и е поставен на апаратна вентилация. Изписан е с диагнозата „Интравентикуларен кръвоизлив“, „Десностранен пневмоторакс“, „Бронхопулмонална дисплазия.“ На 8 месечна възраст е проведена консултация с неврохирург и е установена външна и вътрешна хидроцефалия. След което е извършена операция за поставяне на клапа. Вследствие на тази хидроцефалия получава атрофия на зрителния нерв. Към момента е диагностиран с ДЦП, „Квадрипареза“, „Хидроцефалия“ и „Епилепсия“. Тошко не ходи и не говори. Проведени са много консултации с различни специалисти в България и чужбина и са извършени няколко операции. Продължават да се извършват рехабилитации, плуване и други дейности, подходящи за поддържане на състоянието му. Към момента предстои да се направи отново фибротомия по метода на Улзибат в Сърбия. Това е техника при която се срязват патологични фиброзни изменения на мускулите, предизвикващи контрактури и болки при децата. Вече има една направена такава манипулация през 2019 г. Предстои и консултация с ортопед за изкривяването на гръбначния стълб вследствие на отслабени мускули. Предстои закупуване на количка по-голям размер, стол –вертикализатор, както и рехабилитации.
Тошко има двама братя близнаци, които са на 15 години. Цялото семейство го обгражда с много любов, внимание и грижи. Детето посещава Дневния център „Звънче“ в Смолян. Благодарение на тази социална грижа можем да ходим на работа, каза майка му – Мария Апостолова. Семейството се справя с необходимите процедури и медицински манипулации. Но тъй като Тошко расте се налага да се купува периодично нова количка за 1800 лв., терапевтичен стол и вертикализатор за деца с увреждания на стойност 4000 лв., а фибротомията в Сърбия през 2019 г. е струвала 3 000 евро.
Календарът струва 10 лв. и може да го закупите от Деловодството на Община Смолян, както и в следните търговски обекти:
1. Супермаркет "КРЕС" - кв. Райково;
2. Магазин за GSM аксесоари "Rtel" в сградата на Детмаг;
3. "Елкорект-Кокаров" - Дълбокото дере;
4. Старата книжарница в кв. Райково;
5. Магазин за GSM аксесоари "S mobile" - Кино Дружба;
6. Магазин за GSM аксесоари "S mobile" - гр. Девин;
Календарът може да се поръча и онлайн като ще Ви бъде изпратен чрез Еконт/Спиди, за целта ни пишете на лично съобщение във фейсбук страницата ни – „Календар на община Смолян-2024 г.“ , адрес, телефон и брой календари, които искате да закупите или се обадете на телефон 0301/ 67 666.
Ако имате търговски обект и искате да помогнете с разпространението и продажбата, може да се свържете с нас чрез ЛС или на посочения телефонен номер.
Нека в навечерието на Коледните празници отново се обединим около една благородна кауза и помогнем на семейството на Тодор. Вярваме, че най-добрият капитал на едно общество са добрината и съпричастността!
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини