Борисов натисна "спусъка" срещу Милен Цветков

Обществото ни стана за пореден път свидетел на политическа разправа със свободното слово, жертва на която този път е г-н Милен Цветков. Информацията, с която разполагаме, недвусмислено насочва, че „изстрелът" срещу един от лидерите на българската журналистика и този път е произведен с оръжието „SMS", а спусъкът отново е натиснат от Бойко Борисов".

Това се казва в декларация на РЗС, изпратена до медиите. От партията добавят, че независимо кой какви политически очила си е сложил, на огромна част от българските граждани става пределно ясно, че Бойко Борисов налага цензура и ограничава свободата на словото.

В декларацията пише още:

„Ред, законност и справедливост", като дясно-консервативна опозиция в настоящия и предишния парламент, никога не е била сред любимите партии на казионните медии. Многократно нашите идеи и лидери са били подлагани на необоснована ирония или унищожителна критика, включително чрез средствата на манипулацията и клеветата. Никога обаче не сме си позволявали лични атаки и задкулисни действия срещу който и да било представител на медиите.

Защото благодарение на останалите свободни медии нашите послания са достигали до българските граждани и са давали реален принос за нещо много важно - постепенно формиралата се нетърпимост на обществото към корупцията, некомпетентността и злоупотребите на управляващите, независимо от техния цвят.

Медиите имат едно особено двойнствено битие, което се разбира от малцина. От една страна те изпълняват информационна функция в обществото относно обективно случилите се факти и събития. От друга страна обаче те са търговски дружества, които формират печалбата си в зависимост от волята на собствениците и рекламодателите. Балансът се осъществява от журналистите на свободна практика, чиято функция в демократичните държави винаги е била да критикуват политиците - без никакви ограничения. И това многократно е отбелязвано и в решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, като най-характерен белег на свободните общества.

Ние призоваваме гражданското общество към солидарност. Докато все още има възможност, нека протестираме. Ако си мълчим Бойко Борисов няма да се поколебае, следвайки линията си за налагане на нов авторитарно-милиционерски режим, да ни върне в ерата на комуниста Вълко Червенков, култа към личността и най-мракобесните времена в новата история на България. Политическия съвет и народните представители на РЗС желаят кураж и непримиримост на Милен Цветков, той е един от журналистите в Република България, който доказа, че може да има и свободни гласове в българския ефир.
РЗС апелира за нова конституция и нова държавност, при която свободата на словото няма да бъде мачкана с милиционерски ботуш".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини