Седем нови ХИВ позитивни за година в Хасковско

Изображение 1 от 6

    Седем нови ХИВ позитивни проби са съобщени и регистрирани от Регионалната здравна инспекция в Хасково през последната една година. Заразени са две жени и четирима мъже. Данните обобщи на днешния 1-ви декември, който се отбелязва като Световен ден за борба срещу ХИВ/СПИН, директорът на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ д-р Снежана Иванова.

    Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

    Традиционно Хасковската Регионална здравна инспекция организира анонимен и безплатен пункт за всеки, които иска да са направи изследване и да получи информация за превенция срещу ХИВ и СПИН.

    Мобилната лаборатория днес е разположена на площад „Свобода“ и ще остане на разположение до 14 часа.

    Само за час от позиционирането й през нея минаха за изследване четирима души. Двама от тях споделиха, че се изследват поне един път годишно.

    Не само в един ден от годината обаче хората могат да проследят дали са заразени или са „чисти“ за ХИВ, припомни д-р Иванова. В РЗИ-Хасково има такава възможност целогодишно в Кабинета за анонимно и безплатно изследване и консултиране всеки ден в работно време. Там се правят изследвания освен за ХИВ-носителство и за други от полово предаваните болести, като хепатит-B и С и Сифилис.

    През тази година, регистрираните като ХИВ носители в региона на Хасково са с двама повече от миналата година. Един от случаите е установен през анонимното изследване. Ако човек обаче желае, може да излезе от анонимност и това се случва чрез специално разработен алгоритъм, обясни д-р Иванова. При такова решение пробата от реактивния тест се повтаря чрез венозно изследване, а резултатът се изпраща за потвърдително изследване към Националната референтна лаборатория по ХИВ към Националния център по заразни и паразитни болести.

    Възрастово най-засегнатата група са 30-39-годишните.

    Но ако до преди 20 години ХИВ/СПИН бяха наричани „бичът на века“, то днес има успешни антивирусни терапии, които могат да удължат живота и да не нарушат социалния стандарт в ежедневието на серопозитивните. Затова е важна ранната диагностика на ХИВ, а тя се случва чрез редовните профилактични изследвания, напомни д-р Снежана Иванова. Пет са секторите в страната ни, където се провежда терапията и прилагането й води до това, че ХИВ носителят не развива СПИН.

    Прилага се и Национална програма, чиято цел е обществото ни да успее да се справи със стигмата на лицата, живеещи с ХИВ и СПИН.

    Вирусът на Хепатит B е много по-заразен от този на СПИ, посочи д-р Иванова. 6-ма с Хепатит B са разкрити в Хасковско през последната година, сред тях са и кръводарители, установени именно при изследване на дарената от тях кръв.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини