Експлозии в завод за боеприпаси край Видин

Оперативният щаб, сформиран след взрива в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом, заседава в момента. Щабът бе сформиран по разпореждане на вътрешния министър Цветан Цветанов след снощния взрив в завода "Миджур" в община Чупрене.

При инцидента пострадаха четирима души, единият от които е с травма на окото и бе преместен за лечение в София. Останалите са без сериозни наранявания и няма опасност за живота им. Експлозията вероятно е била предизвикана от възникнал пожар, причинен от неизправност в машина. Точните причини за инцидента, станал в цех за производство на амонит, тепърва ще се изясняват.

Сигналът за пожара е бил подаден около 18:30 ч. Работниците са били изведени, а районът на завода продължава да е отцепен в радиус от 4 км. До момента не са установени замърсявания на въздуха в района. Няма опасност за жителите на селото, което се намира на километри от завода. Според предварителните данни в складовите помещения на предприятието са се съхранявали около 10 тона амонит, имало е противопехотни мини и други боеприпаси. До полунощ са били регистрирани около 25 малки взривове. До 6 часа тази сутрин е имало отделни гърмежи.

Тази сутрин са направени две сателитни снимки на района, които не показват огнища на пожари. Очаква се мястото да остане отцепено поне 24 часа, заради риска от нови експлозии, след което в завода ще могат да влязат експерти, които да установят причините за станалия инцидент.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини