Автобусът при "Бакаджика" вървял с гвоздей, тел и монета от 5 ст.

Гвоздей, тел и монета от 5 стотинки, поставени вместо необходимите части, били открити в автобуса-убиец, показва автотехническата експертиза по делото за катастрофата на Бакаджика край Ямбол. По време на изслушването в съдебната зала адвокатката на шофьора на автобуса колабира, предаде Дарик радио.

Специалистите, извършили петорната автотехническата експертиза, представиха констатациите и заключенията си. Материалите им бяха събрани в 90 страници, съобщи КРОСС.

Автобусът е бил неизправен, категорични са спецовете, някои от които са били експерти и по делото за трагедията на река Лим. 23% е била спирачната ефективност при задължителни 48%. Ръчната спирачка не е работела, задните колела не са били регулирани. За шест месеца назад не са били извършвани никакви дейности по спирачната система, е констатацията на експертите.

По време на изслушването адвокатката на шофьора на автобуса, причинил смъртта на 18 души на Бакаджика, колабира в съдебната зала. На мястото бе повикан екип на спешна помощ и жената бе изведена от залата.

Делото за катастрофата на Бакаджика край Ямбол започна на 1 февруари и по предварителни разчети трябва да продължи 5 дни. Днес е четвъртото заседание. За смъртта на хората са обвинени собственикът на автобуса Слав Славов и шофьорът Господин Господинов.

Историята

Около 9.15 часа на 28 май 2009 г. туристически автобус "Чавдар" с ямболска регистрация докарва 19 души от Дома за стари хора в Ямбол до храма в местността Бакаджика за ежегодното честване на Спасовден. След като пътниците напуснали автобуса, той потеглил обратно в посока към Ямбол. На около 200 метра от храма, по неизяснени към момента обстоятелства - най-вероятно повреда на спирачната система, водачът изгубил управлението и се врязал в изкачващите се пеш встрани от пътното платно посетители, както и разположени край пътя сергии. Прегазени са 16 пешеходци и търговци, предимно възрастни - над 60-годишни.

Над 20-годишният автобус е бил с повредена спирачна система, бе установено при автотехническата експертиза. В кръвта на водача бяха измерени 0,66 промила алкохол.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини