Данъчните погват Митьо Пайнера. Преглед на националния печат

„24 часа": "Цигарена" коалиция омекотява забраната за пушене

Разноцветна коалиция на пушачите се оформя в парламента. Депутати от различни партии са готови да се обединят при внасяне на проект за либерализиране на режима за пушене на обществени места, показа проверка на "24 часа".

Поводът е, че от 1 юни влиза в сила пълната забрана на дима в затворени помещения. Той вече няма да се извива в ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради, на работното място. Рестрикцията бе приета в Закона за здравето през пролетта на 2009 г. Тогава отпадна възможността Министерският съвет да определя с наредба зоните, в които може да се пуши.

Поправки в текстовете първи обяви, че е готов да внесе, депутатът от ГЕРБ Емил Димитров. Според него в кризата подобна забрана ще удари допълнително туризма.

Той предлага у нас да се въдеде испанският модел - заведенията сами да избират дали да са за пушачи. Плановете му са да внесе поправките към април дори и с колеги от други парламентарни групи.

Към вносителите е готова да се присъедини Корнелия Нинова от Коалиция за България. Според нея трябва да остане сегашното положение - да има обособени места. Зад идеята за по-лек режим за пушенето на закрито стои и Венцислав Лаков от "Атака".

 

„Труд": Гърция сваля еврото, заковава границата

Стачна вълна залива Гърция като цунами, а еврото "глътна вода" заради Атина вчера и потъна рекордно спрямо долара в последните 7 месеца. Единната европейска валута се разменяше за $ 1,39 - най-ниското ниво спрямо щатските пари от 22 юни м. г. Вчера БНБ определи курс от 1,41 лв. за долар спрямо 1,39 лв. ден по-рано.

Натиск върху еврото оказаха новините за фискалните проблеми на Атина и плановете й да замрази бюджетните заплати. Като реакция на тези планове гръцките митничари и данъчни обявиха стачка вчера. Очаква се в следващите седмици към тях да се присъединят и други държавни служители. Блокадите на границите с България ще се ожесточат, заканиха се фермери.

 

„Труд": Първанов: Да кръстим улица в София на Николай Добрев

Датата 4 февруари 1997 г. трябва да остане като символ на разума. Това заяви вчера президентът Георги Първанов по време на дискусията "Доблест 2010 - 4 февруари през погледа на младите" в Софийския университет. (На тази дата БСП връща мандата за съставяне на правителство след падането на кабинета "Виденов" - б. р.)

Във форума, организиран от фондация "Институт "Николай Добрев", освен държавния глава участваха студенти, политолози, журналисти, неколцина депутати от "Коалиция за България", сред които Корнелия Нинова, Ивелин Николов, синът на Николай Добрев - Кирил Добрев, Драгомир Стойнев. Биеше на очи отсъствието на лидера на БСП и бивш премиер Сергей Станишев.

 

„Стандарт": Бойко в ложата на Абрамович

За първи път след Джон Мейджър футболистите на Челси пак ще имат премиер в агитката си. В лондонското дерби срещу Арсенал за "аристократите" ще стиска палци Бойко Борисов. Българският министър-председател ще кацне на Острова точно за мача в неделя. На следващия ден започва визитата му в Кралството. Бойко е поканен в ложата на собственика на Челси Роман Абрамович. Наскоро Борисов призна, че след Левски другият му любим клуб са "сините" от Лондон. Затова той получил ВИП покана за стадион "Стамфорд Бридж".

„Стандарт": Дянков погна акулите в шоуто

Данъчните взеха на мушка акулите в шоубизнеса. Те ще проверяват какви налози броят в хазната големите в бранша като Слави Трифонов и Димитър Димитров-Митко Пайнера.

Започват данъчни проверки на продуценти и собственици на футболни клубове. Това стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков пред bTV. След данъчните проверки на певци и футболисти сега ще бъдат осветени хората, които стоят зад тях - продуценти и собственици на клубове.

Хората трябва да се научат да си плащат данъците, за да има ред и справедливост, каза Симеон Дянков. Предишните правителства са разтваряли данъчни чадъри за определени браншове и групи, добави той. Сегашният кабинет няма намерение да дава данъчни амнистии. Министър Дянков бил запознат от немския си колега Волфганг Шойбле с това, че в момента Германия купува незаконно придобити данни от швейцарски банки за сметки на немски граждани, които са укрили данъци. Министър Дянков смята, че идеята заслужава внимание.

„Монитор": Забраниха строежите край морето

Мораториум върху промяната на предназначението на земеделските земи от държавния поземлен фонд край морето наложи вчера Народното събрание. По този начин парламентът забрани строежа върху тях до 1 юли тази година. Дотогава депутатите трябва да разпишат изменения в закона, които да регламентира по нов начин промяната на статута на терените. С наложената забрана 33 594,959 дка държавни земеделски земи по Българското Черноморие ще бъдат спасени от застрояване. Макар че са получили апетитни имоти край брега, техните собственици няма да строят хотели върху тях, а само да ги ползват за земеделие. Бариера за зоните "А" и "Б". Обхватът на мораториума е за зона "А" и "Б" на Черноморското крайбрежие и засяга физическите и юридическите лица с изключение на общините.

„Монитор": Канонада от мини край Горни Лом

Четирима души са ранени след експлозия в завода за взривни материали „Миджур", намиращ се на 6 км от чупренското село Голни Лом. Инцидентът стана в сряда около 18,40 часа. Ударната вълна е изпочупила стъклата на крайните къщи в селцето и е нанесла поражения на административната сграда на намиращата се в близост ВЕЦ. През цялата нощ следват по-силни и по-слаби вторични взривове. Последният регистриран е в 9 часа вчера. За да се влезе в обекта, трябва да изминат 24 часа от последния регистриран взрив. Двама от работниците са освободени след преглед в болницата в Белоградчик. Технологът Емил Лукин , на 45 години, е с разкъсна рана на главата и със засегнати очи.

„Монитор": Мними болни продават хаповете си в Македония

Мними болни от множествена склероза, които са се снабдили с решение на ТЕЛК за инвалидност, получават безплатни лекарства по линия на Националната здравноосигурителна каса, а после ги продават в Македония. Някои засегнати от заболяването, но в по-лека форма, също търгуват зад граница получените у нас безплатни медикаменти, разкри вчера председателката на фондация "МС общество - България" Татяна Иванчева. Това е една от причините, поради която здравната каса въведе нови критерии за отпускане на безплатните илачи в резултат на които над 1000 души с множествена склероза остават без медикаменти, обясниха от неправителствената организация. Болните с инвалидност от ТЕЛК над 65% да нямат право на безплатни медикаменти е основният критерии, по който НЗОК пресява кой да получи и кой не скъпите интерферони. Така касата ще икономиса 2 милиона лева, изчислиха експерти на здравната комисия в парламента. Средно лекарствата на един болен излизат 1900 лева.

„Сега": България се чуди да поиска ли данни за укрити в чужбина доходи

Българското правителство не е ентусиазирано от възможността да разследва българи, които укриват доходи зад граница. Това стана ясно след срещата на финансовия ни министър Симеон Дянков с германския му колега Волфганг Шойбле. На нея Шойбле подробно е запознал Дянков с информацията

„Дума": Приватизират болниците

Българското правителство най-вероятно ще започне програма за приватизиране на държавните болници тази година, след приключването на реформата в задлъжнелия и неефективен сектор. Това признава пред "Ройтерс" здравният министър д-р Божидар Нанев. Той смята, че интересът на инвеститорите ще нарасне, след като се въведе по-добра структура за финансиране на лечебниците.

По-голямата част от общо 350 болници в България са държавни, от които 71 бяха в списъка със заведения, които не може да бъдат приватизирани, припомня "Ройтерс". Това може да се промени чрез поправки в закона, след като правителството изгради ясна стратегия за разпродажбата им, казва буквално министърът.

"Приватизацията е начинът, по който трябва да се развият нещата... Трябва да има приватизация на болниците и услугите, предоставени от тях", заявява здравният министър пред информационната агенция.

„Дневник": Одитът на Сметната палата: Предизвестени победители в пътни поръчки

Фиктивно проведени търгове, удължаване на договорите с пътните фирми без основания, увеличаване стойността на поръчките заради допълнително възложени работи от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това са само част от констатациите на Сметната палата, която направи одит за дейността на агенцията за времето от 1 януари 2007 г. до 30 юни 2009 г. Одитът беше възложен от парламента.

Сметната палата е сезирала главния прокурор за осем случая, по които е установила нарушения. Болшинството от тях са за обществени поръчки, възложени чрез пряко договаряне, без да има основания за това, както и за несъбрани авансови плащания за близо 10 млн. лв., без да е свършена работата за тези пари. Сред изпратените на прокуратурата случаи са ремонтът на моста при град Бяла, на който стана тежка катастрофа в края на 2006 г., търг по "Транзитни пътища ІV", поръчки, възлагани от областните пътни управления.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини