"Честитка" от КЕВР и ВиК! От 1 януари ще плащаме по 5.35 лв. за кубик вода? Разкопаването на улиците в Смолян ще продължи до лятото

Истинско новогодишно сурвакане готвят от ВиК и КЕВР за жителите на Смолянска област. От първи януари се очаква да плащаме 5.354 лева с ДДС  за кубик вода. Поскъпването ще с над 15 %. Цената на водата се очаква да се повиши, ако КЕВР утвърди изменението. Това стана ясно при обществено обсъждане на бизнес плановете на водните оператори, което проведе Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ в открито заседание. Предложените цени за всяко ВиК дружество в страната по области са публикувани в сайта на КЕВР. Според анализа на социална поносимост, от НСИ изчислили, че на базата на средно месечните ни доходи, в Смолянска област можем да понесем спокойно цена до 6.670 лева за кубик вода. През тази година плащахме по 4.625 лева за кубик с ДДС. Масово смолянчани се оплакват, че вече сметките за вода надвишават тези за електричество. Огромна част от домакинствата плащат по сто лева месечна сметка. 

В същото време стана ясно, че от ВиК - Смолян няма да изпълнят обещанието си и да приключат разкопаването на улиците в Смолян до края на декември. Тогава е крайният срок по европроекта за т.н. воден цикъл. Довършителните дейности по него ще се платят от дружеството най-вероятно с "любезното съдействие" на абонатите им, които ще плащат с над 15% повече за вода. Според ръководителя на проекта Румяна Фиданова, дружеството няма да бъде санкционирано, заради не спазения срок. Причините за забавянето били комплексни, но повечето работа била свършена. На практика обаче разкопаването ще продължи до лятото. През зимата ще останат разкопани  и не асфалтирани улици. Предстоят строителни дейности на ул. "Тракия", ул. "Велико Търново" и в близост до Община Смолян. Инж. Румяна Фиданова се извини на смолянчани като каза, че са направили всичко по силите си да спазят сроковете, но не успели. "Всички сме потърпевши, не се оправдаваме, но молим за още малко търпение и разбиране от страна на смолянчани". 

Заседанието на КЕВР за одобрение на новите цени ще се състои на 22 декември

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини