Окончателно! От 1 януари ще плащаме с 15 % по-скъпа вода

Още в началото на месеца СмолянБГвести написа за намерението на "ВиК" - Смолян и КЕВР да повишат с 15 % цената на водата за абонатите си в Смолянска област. В серия от репортажи по еТВ ви показахме недоволството от това на смолянчани. В анкетата масово изразиха мнение, че цената не отговаря на качеството на водата, която пием. Кметът Николай Мелемов също каза, че няма причина за скок в цената. По думите му, в Смолян по-голяма част от нея идва по гравитачен път, а и цената на електроенергията е паднала. Той бе категоричен, че ще обжалват пред Върховен административен съд решението на КЕВР. От кабинета му обжалваха и миналогодишното повишение на цената, но съдът не уважи искането на общината.

Комисията определя нова цена на водата съобразно поисканото от самите "ВиК" дружества на базата на бизнес плановете, които са предложили. Така още на 22-ри декември комисията казва "ДА" на искането на "ВиК" - Смолян цената на водата да се увеличи. Най-потърпевши в областта са жителите на градовете извън Смолян. В областния град вече трета година се извършват подмяна на тръби и други ремонти по т.н. воден цикъл. В останалите части на региона няма подобни подобрения. Въпреки това хората ще плащат по-скъпа вода. Кубик вода от 1 януари ще струва 5.3712 с ДДС. Населените места, в които няма пречистване на отпадъчните води ще плащат 3.738 за кубик с ДДС. От НСИ изчислили, че на базата на средно месечните ни доходи, в Смолянска област можем да понесем спокойно цена до 6.670 лева за кубик вода. Което на практика означава, че през следващите години цената ще продължи да се качва. За сравнение през тази година плащахме по 4.625 лева за кубик с ДДС. 

Новите цени вече са публикувани на сайта на "ВиК" - Смолян:

В сила от 01.01.2024 г. на основание Решение № Ц-29 /22.12.2023 г. на Комисия за енергийно и водно регулиране се въвеждат нови цени на ВиК услуги както следва:

  • Цена за услугата доставяне вода на потребителите – 2,462 лв./ куб. м.
  • Цена за услугата отвеждане на отпадъчни води – 0,651 лв./ куб. м.
  • Цена за услугата пречистване на отпадъчни води битови и приравнени към тях потребители – 1,363 лв./ куб. м.

            Промишлени и други стопански потребители

  • Степен на замърсяване 1 – 1,872 лв./ куб. м.
  • Степен на замърсяване 2 – 2,243 лв./ куб. м.
  • Степен на замърсяване 3 – 2,958 лв./ куб. м.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини