Износът на американски оръжия се е увеличил с 50%

Износът на военно оборудване от САЩ се е увеличил с 50% през последната година заради рязкото нарастване на търсенето, предизвикано от военната агресия на Путин срещу Украйна. През миналата година са сключени сделки за 81 млрд. долара, съобщава „Политико“.

В продължение на десетилетия Русия е вторият най-голям износител на оръжие в света след САЩ, но в момента войната поглъща индустриалния ѝ капацитет за производство.

Администрацията на президента Джо Байдън се стреми да използва момента в Европа и Азия, за да откаже страните от вноса на руски оръжия и да увеличи вътрешното производство на отбранителни продукти, коментира изданието.

„Руската отбранителна индустрия се провали и продължава да се проваля“, коментира Мира Резник, която оглавява Службата за регионална сигурност и трансфер на оръжия към Държавния департамент.

„Виждаме, че поради това, че руската отбранителна индустрия е лишена от ресурсите, които идват от износа, тя допринася за руския стратегически провал на бойното поле“, коментира Резник.

Продажбата на стойност 81 млрд. долара с посредничеството на американското правителство представлява увеличение с 56% за година. През 2022 година американските компании са продали в чужбина оръжия за 52 млрд. долара.

Някои от най-големите поръчки на военно оборудване са направени от Полша.

Правителството във Варшава сключи сделка на стойност 12 млрд. долара за хеликоптери AH-64E Apache. Друга сделка на стойност 4 млрд. долара е за системите за управление на интегрираното командване за противовъздушна и противоракетна отбрана. Третата голяма сделка е на стойност 3,75 млрд. долара за основните бойни танкове M1A1 Abrams.

Чехия сключи сделка за самолети и боеприпаси F-35 на стойност 5.6 млрд. долара, а България поръча машини Stryker на стойност 1.5 млрд. долара, припомня „Политико“.

Норвегия ще закупи пакет многоцелеви хеликоптери MH-60R на стойност 1 млрд. долара.
Германия поръчва хеликоптери CH-47F Chinook на стойност 8,5 млрд. долара, а към това ще купи и усъвършенствани ракети със среден обсег AIM-120C-8 на стойност 3 млрд. долара.

 

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини