Обилен дъжд създава опасност от свлачища и срутвания в Хаити

Сезонните дъждове и урагани вещаят нови проблеми за Хаити докато хиляди хора продължават да живеят в подръчно направени подслони и палатки след опустошителното земетресение от 12 януари, пише Ройтерс.

През април ще настъпи дъждовният сезон, а през юни - сезонът на ураганите. И двата са потенциална смъртоносна заплаха за бедстващите хаитяни, пише агенция "Кросс".

"Ако Хаити бъде ударена от ураган, загубите на човешки живот ще са много по-големи и временните палаткови лагери ще бъдат отвени от силните ветрове", е мнението на Камерън Синклер, съосновател на групата Архитектура за хуманност. Същото смята и Маргарета Уолстром, специален представител на ООН.

Бурята удари Хаити, след като властите смениха тактиката в подпомагането на оцелелите от земетресението и забавиха плановете за изграждане на големи бежански лагери извън столицата Порт-о-Пренс, пише БТА.

В Хаити има черна статистика за свличането на земни маси с около 800 жертви. За това допринася и сечта на дървета за огрев и продан - единствената възможност за препитание за много хаитяни между земеделските реколти.

Официално дъждовният сезон трябва да започне след месец. Метеоролозите обаче предупредиха, че тази буря - първата от 12 януари, може да донесе наводнения и свлачища на населението.

Много жилищни сгради са сериозно повредени или са надвиснали над ронещите се под тях склонове на хълмовете.

Нуждата от строителство на издръжливи къщи е спешна. Към момента обаче твърде малко е направено в тази посока, тъй като хуманитарната помощ се използва за временни подслони от пластмаса и други леки и водоустойчиви материали, както и а подобряване на санитарните условия.

Нито палатките, нито брезентовите подслони ще осигурят дори минимална защита от обилните дъждове, които се очакват през май, когато средно на ден над Порт-о-Пренс пада около 230 мм. вода. 

Ураганният сезон бе посочен като въпрос от особена тревога и от Международния червен кръст.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини