БНБ свали още лихвата - нов рекорд. Вестниците в неделя

„Стандарт": ЕК удължава срока за Дунав мост 2

Европейската комисия има намерение да прояви гъвкавост по отношение на крайните срокове за програма ИСПА. Така говорителят на ЕК по въпросите на регионалната политика Тон ван Лиероп коментира пред БНР молбата за удължаване на срока за еврофинансирането на Дунав мост 2. Преди дни стана ясно, че премиерите на България и Румъния ще отправят заедно молба до Брюксел заради съоръжението. Ван Лиероп обясни, че комисията може би ще удължи до 2011 и дори до 2012 г. сроковете за някои проекти по програма ИСПА, които изтичат през тази година. С най-сериозни шансове да получат допълнително време за реализация са големите проекти.

„Стандарт": Търсят наши на кораби в океана

Няма наши кораби в района на Карибите и Южна Америка, където би могло да се образува цунами след голямото земетресение в Чили. Това заяви изпълнителният директор на БМФ кап. Христо Донев. Няма повод за безпокойство относно сигурността на нашите кораби и моряци, тъй като курсовете им на плаване са далеч от опасната от цунами зона, поясни той. Кап. Донев не изключва в района да има кораби на други наши фирми и превозвачи, но заяви, че няма такава информация. И представителят на "Зодиак" кап. Продан Раданов изрази съмнения, че е възможно кораби на английската компания с българи на борда да плават в района, но няма точна информация за това. Според морските вълци, кръстосвали световните океани, инструкцията при подобни случаи е да се потърси промяна на курса, за да се избегне голямата вълна или бурята. Инструкциите са подобни на тези за преминаване през циклон.

„Труд": Дунав заля 20 острова

До 659 см спрямо условната кота 0 ще се покачи Дунав през следващите 2 дни край Русе, съобщиха вчера от агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД). Очакваното повишение на водния стълб е с 61 см.
При Силистра прогнозите са нивото да достигне 623 (+41) см. Непрекъснатото покачване на реката заради топенето на снега и валежите от дъжд в Западна Европа вече остави под водата над 20 острова и заля крайбрежието в българския участък. Ако водата продължи да върви устремно нагоре, приливната вълна ще надхвърли потопа от преди 4 г.

„Стандарт": Масларова си говори с теменужки

Бившият социален министър Емилия Масларова няма фитнес у дома си. В двора на къщата си тя гледа рози и теменужки. Масларова показа къщата си в софийския квартал Бояна пред PRO.BG. Тя отвори вратите на дома си за първи път, след като й повдигнаха обвинение за присвоени 11 милиона лева, свързани с ремонта на Центъра за социални услуги в Стара Загора. Масларова разказва, че китната къща в скъпия софийски квартал е построена върху наследствен имот от свекъра и свекърва й. "Този имот е купен още 1946 година. С мъжа ми построихме къщата ни преди 15 години. Както виждате, в двора има и втора постройка, която е на моя девер и на свекърва ми. Работили сме и имам колкото всяко българско трудолюбиво семейство, което работи и има прилични доходи", обясни Масларова. Тя допълва, че майка й я възпитала, че човек трябва да държи на външния си вид.

„24 Часа": БНБ свали още лихвата - нов рекорд

Основният лихвен процент (ОЛП) падна до нов исторически минимум от 0.18 на сто, съобщиха от БНБ.
На основание чл. 35 от Закона за Българската народна банка БНБ обяви нов основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 0.18 на сто. Промяната е в сила от 1 март 2010 година.
Това е най-ниската стойност на основния лихвен процент (ОЛП), определян от БНБ. За месец февруари 2010 г. основният лихвен процент бе в размер на 0.24 на сто.
Понижението, стартирало на 1 август 2009 година, е за девети пореден месец и е с ниво 2.35%.

„24 Часа": Любовник на майката преби 4-годишното й дете

4- годишно дете от село Велковци е постъпило за лечение в Областната болница с множество наранявания по тялото, съобщиха от МВР.
Сигналът е получен вчера около 13 часа от Центъра за спешна помощ. Установено е, че детето е пострадало при побой, нанесен му от 29-годишен мъж, с когото майката живее на семейни начала.
Мъжът набил момиченцето, защото се подразнил от факта, че детето се изцапало и е разхвърляло стаята, в която било оставено. Малко след това побойникът откарал детето в Спешния център, тъй като на едната му ръчичка се забелязвал оток. Майката не е присъствала в момента на инцидента. По тялото на детето не са забелязани други наранявания.
При първоначалния медицински преглед не са установени фрактури. Момиченцето е настанено в Габровската болница с комоцио, без опасност за живота.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини