След публикации в Кърджали бг вести и намеса на ДНСК премахнаха незаконния павилион до Паметника на еврейската общност в Кърджали

    След  публикации в сайта Кърджали бг вести и намеса на ДНСК премахнаха незаконния павилион до Паметника на еврейската общност в Кърджали.Това стана по инициатива на нашия съгражданин д-р Димитър Димитров,който от години живее и работи в Института за мира в австрийската столица Виена.В края на миналата година д-р Димитров сезира всички заинтересовани институции в общината и страната за поставянето в разрез на закона на павилион в непосредствена близост до паметно за кърджалийци място..Светкавично потвърждават  получаването на сигнала  още на следващия ден на 28.12.2023 г.:Областна управа Кърджали;Президентството и МРРБ. Една седмица по-късно областният управител Никола Чанев му изпрати писмо, че е изискал от Община Кърджали цялостната документация по обекта, за да се определи дали е законен

    Тъй като през януари  нямаше движение по случая, на 7.2.2024 г. Димитър Димитров изпраща запитване до общината за това, какво става?

    Няколко часа по-късно РДНСК Кърджали му изпраща копие от заключението си по случая:

    Изготвен е констативен протокол, в който е установено, че павилионът е там незконно; разпорежда на кмета на Община Кърджали Ерол Мюмюн да предприеме предвидените по закон мерки за премахването му и да уведоми с подробен писмен отговор авторът на сигнала, РДНСК Кърджали, МРРБ, ДНСК и другите заинтересовани по случая лица.

     На 16.2.2024 г. д-р Димитър Димитров получава от от кмета Ерол Мюмюн писмо (с  копие до всички изброени по-горе институции - датирано от 15.2.2024 г.), в което той информира, че на собственика на "БГ Балканстрой Инженеринг" Ерол Бейсим Мюмюн е връчен констативен протокол и му е даден двумесечен срок за доброволно премахване на павилиона (наречен е контейнер-тип офис).

    По ЗУТ регулацията е такава: нарушителят получава право сам да премахне доброволно постройката или обекта в срок от два месеца. Ако не го направи, общината намира фирма за премахването и задължава нарушителят да плати разходите.

     На 11.3.2024 г. ДНСК изпраша писмо до авторът на сигнала (в копие) до РДНСК Кърджали, МРРБ, и кмета на Кърджали, с което разпорежда на РДНСК, въз основа на писмото на кмета от 15.2.2024 г. :

    " да осъществите контрол върху действията на общинската администрация до законосъобразното приключване на случая и при наличие на основание по Закона за устройство на територията /ЗУТ/ да предприемете действия, съобразно Вашите компетенции. "  

      За Кърджали бг вести д-р Димитър Димитров сподели: Тъй като не знаех кога точно изтичат сроковете, а павилионът си работеше,, пратих отделни запитвания до кмета и до РДНСК Кърджали  на 18.4.2024 с въпрос кога изтичат сроковете.

    Не получих отговор, но към началото на май получих информация, че  собственикът Ерол Мюмюн е премахнал добрволно павилиона.

    Д-р Димитър Димитров изказва своята благодарност на институциите взели отношение по случая и реагирали съобразно премахването на павилиона,като изрично посочва Областна администрация;РДНСК-Кърджали и Община Кърджали.Той специално отбеляза експедитивността на зам.-кметът Даниел Делчев.

    Ще припомним на нашите читатели предисторията на проблема,публикувана в сайта Кърджали бг вести:

    В обхвата на терен на проектирания като братска могила мемориален комплекс, разположен на кръстовището на бул. „Беломорски“ и ул. “Капитан Петко войвода“ - по диагонал на сградата на Районен съд Кърджали, е изградена лека опорна конструкция (ЛОК) за офис от павилионен тип с плочник, която е предназначена за рекламна и търговска дейност (вж. схема № 1 и снимка № 1). Това, по сведения на живеещи в околните блокове, е станало около 10 декември т.г. 2 Видно от рекламните табели става въпрос за реклама и продажба на апартаменти, офиси, магазини и гаражи в предстоящ да се построи жилищен комплекс „Грийн парк резидънс II“(Green Park Residence II - (вж. снимка № 2)). Мемориалния комплекс е разположен в южния край на поземлен имот № 40909.109.376 (според класификатора на кадастрално-административната информационна система) и е свързан с исторически събития още от 1878 година насам. Разположен е в подножието на малък хълм, където до към началото на 1970-те години се намира градското гробище, а над него - непосредствено до градския стадион „Арена АРДА“. След преместването на първото към средата на 1970-те (посочвам тези дати по памет от моето детство) години там е поставена монтирана на гранитен блок паметна плоча (вж. снимка № 6 и 7) с надпис: „На това възвишение ще бъде изградена братска могила в памет на загиналите за свободата на родината 1878 – 1912 год. и в борбата против фашизма и капитализма“. 

     Нещо повече, през 2018 г. по инициатива на Арт движение „Кръг“ и на Община Кърджали е открит паметник с надпис (вж. снимки № 4 и 5) „Тук е било еврейското гробище на гр. Кърджали от 1920 до 1949 г.“. Става въпрос за това, че в средата на 1920-те години кметството на гр. Кърджали предоставя на еврейската общност отделен сектор в старото градско гробище. Мястото се ползва до 1949 г., когато последните евреи емигрират в Израел и е закрито, както е посочено по-горе, през 1970-те години. Явно е, че мястото на мемориалния комплекс е свързан практически емоционално с историческата, социална и родова памет на жителите от град Кърджали. Очевидно е също така, че поставянето на лека опорна конструкция като павилион с меркантилна цел и с кичозно рекламно оформление на това място представлява - и е естествено да се възприема - като грубо посегателство над тази памет.

    Кърджали бг вести

    Снимки:Георги Кулов 

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини