Близо 1 млн. българи с доходи от сивата икономика

Около 1 милион българи си докарват доходи от сивата икономика, за да вържат семейния бюджет, обяви зам.-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Общо работещите в страната са малко над 3 млн. души.

"Златните" сиви сектори са търговията, услугите, ремонтните дейности.

Икономическият и социален съвет, в който влизат представители на синдикати, работодатели и експерти от различни институции, ще представи до края на март анализ кои антикризисни програми и политики, използвани в Европа, са приложими у нас.

Вчера председателят на съвета Лалко Дулевски и един от членовете му - Пламен Димитров, представиха част от основните мерки, насочени към пазара на труда.

Никъде в Европа не се поставя въпросът за запазване на всички заети работни места. Напротив, говори се за преструктуриране на икономиката и за създаване на нови, по-ефективни работни позиции, твърди Дулевски.

Един от начините за подкрепа на доходите в кризата, който бързо и лесно може да се приложи у нас, е чрез въвеждане на необлагаем минимум за най-ниските. Подобна мярка се прилага в Австрия, Чехия, Белгия.

Четиридневната работна седмица при липса на поръчки, която е въведена в Малта, също може да се ползва като мярка у нас. Още повече при синдикатите има сигнали, че работодатели нерегламентирано карат хората си да работят на този режим.

Приложима за България е и т. нар. техническа безработица, при която държавата плаща обезщетения дори ако човек не е съкратен, а просто временно е пуснат в неплатен отпуск поради липса на поръчки.

Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини