"Този ужас трябва да спре": Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Рафах

Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание след израелската въздушна атака срещу град Рафах в южната част на Ивицата Газа, при която загинаха най-малко 45 души в лагер за разселени палестинци в безопасна зона. Израел обяви, че случилото се е "трагичен инцидент", но критиките срещу страната се увеличават.

Алжир, непостоянен член на съвета, е поискал провеждането на заседанието при закрити врата, за да се разгледа ескалацията на насилието и неговото въздействие върху цивилното население в Газа.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш осъди въздушния удар на Израел срещу град Рафах и посочи, че атаката е отнела живота на цивилни, които само са търсили убежище от смъртоносния конфликт.

"Няма безопасно място в Газа. Този ужас трябва да спре", настоя още Гутериш в социалната мрежа "Екс".

Контролираните от палестинското ислямистко движение "Хамас" здравни власти на ивицата Газа заявиха, че 45 души са били убити и десетки са били ранени при въздушен удар, при който са били поразени палатки с разселени хора. Повечето жертви на въздушния удар са жени и деца, казаха още здравните власти на Газа.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ (OCHA) Мартин Грифитс остро разкритикува твърдението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че смъртоносната атака срещу палестинците в Рафах е била "трагична грешка". Грифитс подчерта, че последствията върху жителите на Газа е неоспоримо.

"Независимо дали нападението е било военно престъпление или "трагична грешка", за жителите на Газа няма спор. Това, което се случи, беше най-новата - и вероятно най-жестоката - мерзост", заяви Грифитс.

Той подчерта, че наричането на инцидента грешка не дава никаква утеха на засегнатите. "Да го наречем "грешка" е послание, което не означава нищо за убитите, скърбящите и опитващите се да спасят живота си", посочи Грифитс.

Канадският външен министър Мелани Жоли обяви, че Отава е ужасена от нападението и призова за незабавно примирие. Призив за незабавно спиране на огъня в Газа отправи и австралийският външен министър Пени Уонг.

Египет разкритикува атакуването на "беззащитни цивилни". Йордания обвини Израел в "продължаващи военни престъпления", а Саудитска Арабия определи случилото се като "клане". Критики имаше също от Турция и Африканския съюз, а според Катар нападението ще усложни опитите за постигане на примирие.

Израелските военни заявиха, че атаката в Рафах е била насочена срещу двама високопоставени членове на "Хамас". Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че правителството провежда разследване. "Трагичният" инцидент е станал, въпреки че "правим всички възможно" да защитим цивилните, посочи още той пред парламента на страната.

Очаква се днес Испания, Ирландия и Норвегия официално да признаят палестинската държава. Трите европейски държави обявиха решението си едновременно миналата седмица и за тях признаването на Палестина за държава е символичен акт, който може да насърчи и други държави да последват решението.

В Мадрид решението взема правителството, очаква се и официално обръщение на премиера Педро Санчес. В Ирландия парламентът провежда заседание, посветено на темата. След решението на Дъблин, Мадрид и Осло вече 145 от общо 193 държави-членки на ООН признават Палестинската държава, сред тях е и България.

Източник: ДнесДирБГ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини