Русия заяви, че е превзела две населени места в Украйна, шпионски балон е свален край Москва

Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне днес в Белгия на фона на нови руски атаки и съобщения от руски страна за превзети две населени места в Харковска и Донецка област.

Руските атаки в Украйна продължават

Руското министерство на отбраната заяви вчера, че руските сили са превзели две села в Украйна, предаде Ройтерс. Според Москва става дума за населените места Иванивка в Харковска област и Нетайлове в Донецка област.

Късно в неделя генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че украинските сили са отблъснали атака край село Иванивка, което се намира източно от град Купянск. А вчера вечерта каза, че украинските сили са отблъснали седем руски атаки в сектора на Купянск.

Руските сили отбелязаха "частичен успех" в един от районите на сектора на Купянск, като украинските сили "взимат мерки за стабилизиране на ситуацията и за предотвратяване на настъпление от страна на врага", каза още украинският генерален щаб.

Руското Министерство на отбраната съобщи в понеделник чрез телеграмния си канал, че военните системи за противовъздушна отбрана на страната са свалили малък шпионски балон в района на Москва.

"На двадесет и седми май, около 21.00 ч. московско време, от системите за противовъздушна отбрана, дежурящи над територията на Московска област, беше унищожен балон с малки размери", добави министерството.

Губернаторът на Московска област Андрей Воробьов съобщи, че в понеделник вечерта над Балашиха край Москва е бил свален дрон.

В публикация в социалната мрежа "Телеграм" той написа, че снощи към 21:00 ч. отломки от дрона паднали върху частен дом в Балашиха, съседен на столицата град, разположен източно от нея в Подмосковието.

Хората, които са били в дома, са невредими.

Въздушното движение над районите североизточно от Москва временно беше пренасочено, предаде ТАСС, като се позова на авиационните власти.

Зеленски в Брюксел

Ураинският президент Володимир Зеленски заминава днес за Белгия, за да подпише двустранно споразумение за сигурност. По време на посещението си в Брюксел той ще посети военновъздушна база, където ще се срещне с инструктори, които обучават украински пилоти на изтребители F-16. Белгия е поела ангажимент да предостави на Киев F-16 като част от по-широка европейска коалиция, припомня АФП, и се надява доставките да започнат тази година.

Украйна вече има серия от такива споразумения със западните си партньори, които обещаха дългосрочна подкрепа под формата на доставки на оръжия и обучение на украински войници.

Вчера Зеленски посети Испания, която обеща тази година да предостави на Украйна военна помощ на стойност един милиард евро. В Мадрид украинският президент отново призова съюзниците да предоставят системи за противовъздушна отбрана.

Русия използва по над три хиляди бомби месечно и никой не може да издържи на подобен обстрел, изтъкна Зеленски.

Министрите на отбраната от ЕС обсъждат помощта за Украйна

Министрите на отбраната от Европейския съюз ще се срещнат днес в Брюксел, за да обсъдят военната помощ за Украйна и усилията за укрепване на европейската отбранителна промишленост, предаде ДПА. В сесията за Украйна ще се включат генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

ЕС обеща военна помощ от 5 милиарда евро (5,4 млрд. долара) за Украйна чрез извънбюджетен фонд, наречен Европейски механизъм за подкрепа на мира (European Peace Facility). Плащанията обаче се бавят от Унгария. Всяка държава член на ЕС има право на вето.

"Това забавяне може да се измери в човешки живот", заяви вчера ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел след среща на външните министри от ЕС. "Договорихме се унгарското участие в Европейския механизъм за мир да не бъде използвано за оказване на военна подкрепа на Украйна", допълни той.

Министрите ще обсъдят положението на бойното поле в Украйна. В дискусиите ще участват също украинският министър на отбраната Рустем Умеров и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В дневния ред е включен и изготвен от Европейската комисия през март план на стойност 1,5 млрд. евро за укрепване на оръжейната промишленост на ЕС, за да бъде съюзът по-добре подготвен да отбранява себе си и да въоръжава Украйна, отбелязва ДПА.

Източник: ДнесДирБГ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини