В България не може да има трус като в Чили. Преглед на националния печат

„Сега": И Евросъюзът ще търси инвеститор за АЕЦ "Белене"

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е поредният високопоставен европеец, който взе присърце намирането на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене". Това се разбра от изявление на премиера Бойко Борисов по време на енергиен форум в София. Същевременно Йотингер и американският посланик Джеймс Уорлик дадоха да се разбере, че този и всеки друг голям енергиен проект в България трябва да се консултират с тях.
Според еврокомисар Йотингер интересът на ЕС е да има европейско участие в АЕЦ "Белене". Самият Борисов заяви, че предният ден Йотингер му обещал лично да търси европейски инвеститори. През септември при посещението си в Париж Борисов обяви, че лично президентът Никола Саркози обещал да проучи интереса на френски компании към Втора атомна. С подобно обещание, дадено му от немския канцлер Ангела Меркел, се похвали и в края на януари.

„Стандарт": Скандал за милиард

Шоу вкара в скандал за милиард президента Георги Първанов и финансист номер 1 Симеон Дянков. Всичко тръгна от въпрос на Иван и Андрей дали държавният глава е млад милиардер.
Не е млад, определено, пошегува се Дянков. Но категорично заяви, че никога не е говорил за имоти и пари на Първанов, както твърдяха водещите.
Разговорът в ефира обаче бе приет като дебелашка шега от "Дондуков" 2. "Дянков да докаже думите си или да подаде оставка", поиска Първанов. "Министърът не е правил изявления, накърняващи авторитета на държавния глава", отговори пресслужбата на финансист номер 1 и пусна стенограма на шоуто. БСП и ДПС използваха скандала, за да атакуват за пореден път дясната ръка на Борисов. Едно шоу подлуди държавата, коментираха депутати от ГЕРБ.

„Новинар": Татяна Дончева родила ДАНС

Бившият депутат от Коалиция за България Татяна Дончева заяви пред PRO.BG, че тя е създала ДАНС - участвала е в структурирането на агенцията, автор е на модела, по който е съставен законопроектът за създаването на ДАНС, дори е измислило името на българското ФБР. Според нея, ако службата в момента не функционира, проблемът е в човешкия субстракт.
Дончева изтъкна, че години наред ситуацията в службите е била така забатачена, че реално не е имало престъпници без служебни карти, които да бъдат разработвани. Бившият депутат разказа, че те не просто са притежавали карти на сътрудници на МВР. Според нея тази практика е била използвана, за да се осигури чадър над определени лица и те да бъдат извадени от кръга на разработваните.

„Труд": Девет бременни потрошени в асансьор

Асансьор в столичната родилна клиника "Майчин дом" пропадна вчера и 12 души, сред които 9 бременни жени, акушерка и двама мъже, пострадаха. Кървавият екшън за щастие се размина на косъм.
Няма опасност за живота на бъдещите майки, неродените им деца и останалите пътници. Всички те обаче са с различни фрактури на долните крайници - счупени глезени, колена и подбедрици, и са в шок.
От родилното бременните и останалите пътници бяха закарани в близките клиники "Пирогов" и ВМА за обстойни прегледи. От спешния институт пък на свой ред извикаха колегите си от "Шейново", които пристигнаха за 15 мин., за да окажат гинекологична помощ, ако е нужно.

„24 Часа": ДПС иска от ГЕРБ наш план "2020"

Само България мълчи за представения още на 11 февруари план на Европейската комисия за справяне с кризата. Защо?
Това попита ДПС след заседанието на партийното ръководство вчера. То обсъди заключенията, взети на изнесената сбирка в курорта Боровец през уикенда. Планът "Барозу" е централна тема навсякъде в Европа, защото дефинира антикризисните мерки и целите на съюза за следващите 10 години. У нас се мълчи. Кой дължеше тази информация на обществото? Трябваше ДПС да се събере на Боровец, за да се заговори на тази тема, каза зам.-шефът на ДПС Лютви Местан. Той допусна, че причината управляващите да не обръщат внимание на ключовото събитие е заради разминаване между т. нар. "План 2020" и вижданията на нашето правителство за борба с кризата.
В планинския курорт ДПС стигнало до извода, че е наложително България да разработи свой "План 2020". Това било на първо място работа на кабинета и премиера, но ДПС ще предостави целия си политико-експертен потенциал.

„Сега": В България не може да има земетресение като в Чили

На територията на България не може да се случи земетресение с магнитуд 8.8 като това в Чили. Това съобщи по БНР професор Николай Милошев, директор на Геофизическия институт при БАН.
Земетресението в Чили от 27 февруари бе с магнитуд от 8.8 по Рихтер. Над 700 са вече жертвите на труса там, повече от 1.5 млн. сгради са напълно или частично разрушени.
Българският специалист обаче не отрече, че подобни земни трусове не могат да бъдат предсказвани с точност. Професор Николай Милошев уточни, че все още няма възможност да се локализира земния трус с точност няколко часа преди неговото започване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини