Байдън изложи предложение за мир в Газа

„Втози момент Хамас вече не е в състояние да осъществи още един 7 октомври, само една от основните цели на Израел в тази война, и съвсем откровено казано, справедлива“, каза Байдън в Белия дом.

Той  изложи триетапно израелско предложение, което ще съчетае освобождаването на заложниците с „пълно и цялостно прекратяване на огъня“ - план, който според него представлява най-голямата надежда за постигане на мир в Газа.

„Това наистина е решаващ момент“, каза той.

Байдън заяви, че израелското предложение е било предадено тази седмица. Първата фаза ще продължи шест седмици и ще включва изтегляне на израелските сили от всички населени райони на Газа и освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора, ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници. Той заяви, че втората фаза ще позволи освобождаването на всички останали живи заложници, включително мъже войници, както и, че спирането на огъня ще бъде превърнато в "окончателен край на враждебните действия". Във Фаза 3 ще започне мащабен план за възстановяване на Газа и всички последни останки на убитите заложници ще бъдат върнати на семействата им.

По-малко от час след като Байдън представи израелското предложение, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху настоя, че страната няма да прекрати войната, докато Хамас не бъде победена, отбелязва още CNN.

„Израелското правителство е единно в желанието си да върне нашите заложници възможно най-скоро и работи за постигането на тази цел“, се казва в изявление на кабинета на министър-председателя. „Ето защо министър-председателят упълномощи преговорния екип да представи план за постигането на тази цел, като същевременно настоява, че войната няма да приключи, докато не бъдат постигнати всички нейни цели, включително връщането на всички наши заложници и елиминирането на военния и правителствения потенциал на Хамас.“

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства "реалистичната", по думите й, израелска пътна карта за прекратяване на огъня в Газа. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също изрази одобрението си за новото предложение за слагане на край на войната. 

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини