В Областна администрация Смолян гостува китайска делегация от Китайския културен център в София

Заместник областните управители Зарко Маринов и Боян Симеонов, заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев, експерти от Областна администрация Смолян проведоха среща с директора на Китайския културен център в София Хон Хай, генералния мениджър на Центъра за културен туризъм в Нинбо Зенг Хай Янг и придружаващите го експерти. Бяха обсъдени възможностите за развитие на туризма в Смолян и региона, като бяха презентирани предимствата на Родопите, автентичния фолклор, климат и природни дадености, гостоприемството, културните и кулинарни особености.

„В Смолянска област има огромен потенциал за развитие на туризма.“, акцентира заместник областният управител Зарко Маринов. Той каза, че предстоящото отваряне на втори Гранично контролно-пропускателен пункт на територията на областта при Рудозем към Република Гърция ще допринесе за популяризиране и по-висока посещаемост. Маринов заинтригува вниманието и отправи покана към китайските делегати да приемат Родопите не само като туристическа дестинация, но и като район, в който да инвестират.

Зенг Хай Янг сподели, че в Нинбо купуват и консумират кисело мляко от Момчиловци. Той даде за пример този модел за разработване на бизнеспланове за развитие, основани върху автентичната култура и традициите на даден регион, като може да се акцентира върху различни сфери – както хранително-вкусова, така и изкуство, занаяти, фолклор. Господин Янг не скри интереса си към родопското дълголетие и причината хората в региона да имат по-крепко здраве до старини.

В края на срещата бяха разменени символични подаръци, представящи културата на Смолян и Нинбо, след което китайската делегация посети културни и туристически забележителности в региона.  

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини