Областната комисия "Военни паметници" прие предложения за ремонти на Баните, Неделино и Смолян

Изображение 1 от 3

    Областният управител Захари Сираков проведе заседание на областната комисия "Военни паметници". Членовете на комисията разгледаха и обсъдиха отчети за реализирани ремонтни дейности, както и постъпили предложения от общините Смолян, Баните и Неделино за финансово подпомагане на дейностите по опазване, поддържане и възстановяване на военни паметници.
    От община Баните е подадено предложение с изготвен идеен проект за финансово подпомагане за ремонт и обновяване на паметника в чест на героите от Освободителните войни в селото. Община Неделино предлага за ремонтни дейности Паметника на загиналите във войните, разположен в центъра на града. Община Смолян представя пред областната комисия отчетни документи за ремонтните дейности на Военен паметник на Полковник Серафимов в града, както и за първи етап от възстановителните дейности по Мемориален комплекс, посветен на загиналите във войните (1912-1918) в кв.Устово. По отношение на втори етап за въпросния комплекс е приложен актуализиран разчет на необходимите средства.
    Кметът на село Михалково, община Девин – Дамян Генев, който участва в проведеното заседание, предложи за разглеждане пред комисията идеен проект за обособяване на военен паметник–чешма с паметни плочи с имената на участниците от селото в Първата и Втората световни войни.
    Членовете на Областната комисия "Военни паметници" единодушно подкрепиха предложените обекти за финансиране, като взеха решение документацията от общините да бъде комплектувана и изпратена до 10.06.2024 година.
    В рамките на заседанието се обсъдиха и организационни въпроси, свързани с изготвяне на актуализиран областен регистър на военните паметници. Радослав Симеонов – главен експерт в отдел "Социални инвестиции и военно-историческо наследство" към Министерство на отбраната-София, който участва в заседанието чрез видео-връзка, обърна внимание, че паметниците на граничарите също се включват в регистъра на военните паметници.

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини