Франция ще предаде на Украйна изтребители „Мираж 2000“

Париж обещава да оборудва и обучи цяла бригада от 4500 украински войници, съобщи президентът Макрон

Франция ще прехвърли на Украйна изтребители „Мираж 2000“ и ще обучи украински пилоти като част от ново военно сътрудничество с Киев. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Утре ще поставим началото на ново сътрудничество и ще обявим прехвърлянето на изтребители „Мираж 2000-5“ на Украйна, произведени от френския производител Dassault. Ще обучим украинските им пилоти във Франция“, каза държавният глава.

Макрон ще предложи на украинския президент Володимир Зеленски, когато двамата се срещнат за разговори в Елисейския дворец в Париж на 7 юни, пилотите да бъдат обучавани от това лято. „Обикновено са необходими между пет и шест месеца. Така че до края на годината ще има пилоти. Пилотите ще бъдат обучени във Франция“, обясни той.

Президентът на Фрнция не уточни колко изтребители ще бъдат доставени. Министерството на отбраната не даде подробности при запитване от АФП.

Макрон подчерта, че Украйна е изправена пред „огромно предизвикателство“ да обучава войници, тъй като се опитва да мобилизира още десетки хиляди души, които да отидат на фронта. Той заяви, че Франция ще оборудва и обучи цяла бригада от 4500 украински войници.

Киев настоява Европа да увеличи военната си подкрепа, тъй като през последните месеци Русия взе превес на бойното поле.

Зеленски присъства на церемониите по случай 80-годишнината от „Денят Д“ и се срещна с президента на САЩ Джо Байдън.

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия, за да отговори на нарастващото предизвикателство за увеличаване на числеността на армията.

„Украинският президент и неговият министър на отбраната се обърнаха към всички съюзници - преди 48 часа в официално писмо - с думите: „Имаме нужда да ни обучавате по-бързо и да го правите на наша територия“, съобщи Макрон.

Имаше спекулации, че Макрон може бързо да обяви изпращането на френски инструктори в Украйна, още след разговорите му със Зеленски на 6 юни.

Но той заяви, че Франция и нейните съюзници ще се съберат и ще вземат решение, а също така подчерта, че не смята подобни стъпки от страна на Париж за „ескалиращи“. „Работим с нашите партньори и ще действаме въз основа на колективно решение“, обясни френският президент.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини