Завърши обучението на участниците от „Детско полицейско управление“ в Смолян и Чепеларе

Приключи изпълнението на проекта, който беше реализиран през 2022-2024 г. в СУ „Васил Дечев“ – гр. Чепеларе и ОУ „Стою Шишков“ – гр. Смолян. В рамките на двугодишното обучени 52-ма възпитаници на училищата, на възраст 11-12 г., преминаха теоретични и практически занимания, при които се запознаха с различни аспекти от полицейската дейност. Те придобиха навици да работят в екип, да се подкрепят, да се грижат не само за своята, но и за безопасността на другите. Изпълнението на програмата се реализира от инспектори от Детска педагогическа стая към районните управления в Смолян и Чепеларе, експерти в различни области в МВР и в партньорство с Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни при Община Смолян. С уроци и демонстрации по първа долекарска помощ се включваха и доброволци от Български Младежки червен кръст Смолян.
Занятията предвидени във финалния ден, бяха вълнуващ завършек за участниците. Те стартираха с посещение на „Зала за бойни изкуства и стрелкови клуб“ към ОДМВР – Смолян, където децата имаха възможност да видят къде тренират полицейските служители и да се запознаят отблизо с няколко вида огнестрелно оръжие.
Бурните емоции продължиха и при посещението на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян. Безстрашните доброволци се качиха на пожарна вишка с височина от 30 метра, пожарникарите демонстрираха техническото оборудване, ползвано в отговорната им дейност. 
Последва интересна част при експертите от звено „Научно техническа лаборатория“ при ОДМВР – Смолян, които разказаха пред любознателната аудитория за особеностите при събиране на доказателства, като част от процеса за разкриване на престъпления. Те демонстрираха и някои от техниките за вземане на пръстови отпечатъци.
На финала началникът на РУ-Смолян гл. инспектор Костадин Бундов и началникът на РУ–Чепеларе, гл. инспектор Милован Давидов, връчиха на доброволците сертификати за успешно завършване на програмата и символичен подарък за спомен. Те им благодариха за показаната ангажираност и отговорност и желанието да научат повече за работата на полицейския служител. Изразиха надежда, че част от тях ще се реализират професионално в редиците на МВР.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини