Павелско отбелязва 190 години от построяването на храм "Св. Възнесение Господне" и празника на селото

На 12 юни (сряда) от 18.00 ч. Негово Преосвещенство Смолянския епископ Висарион възглави празничната архиерейска вечерня в храм ,,Св. Възнесение Господне " в с. Павелско.

На 13 юни (четвъртък) - Спасовден е и съборът на селото, който ежегодно събира стотици гости от цялата страна. На този празничен ден - Възнесение Господне - Спасовден, ще се отбележат и 190 години от построяването на храма в с. Павелско.

Отбелязването на Възнесение Господне започва в 8:00 часа на 13 юни с поднасяне на венец на Марко Иванов - местен чорбаджия, един от инициаторите за построяване на църквата за 40 дни през 1834 година. След това ще бъде отслужена архиерейска литургия и раздаден курбан за здраве.

На следващия ден (14 юни) жителите на селото ще посетят лобното място на Марко Иванов и Златил Кайбитски в местността "Гроба". Ще има спортен полуден и турнир по табла в кметството.

На 15 юни (събота) от 15:00 часа е предвидена творческа среща с писателя Васил Венински по случай неговата 70-годишнина и издаването на новата му книга "Божие дърво".

Празникът ще продължи от 17:00 часа с народно веселие с оркестър "Топлика", певческа група към Народно читалище "Алеко Константинов 1880" - село Павелско, джаз балет "Косара", школа по поп и джаз пеене при Народно читалище "Св. преп. Паисий Хилендарски 1997" - Асеновград, театрален състав към Народно читалище "Екзарх Стефан 1872" - Широка лъка, танцов състав "Мераклии" - село Павелско.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини