Астрономическо явление, което се случва веднъж в живота

Съзвездието „Северна Корона“ ще бъде арена на зрелищен спектакъл. Подгответе се да станете свидетели на експлозията на „супернова“ - астрономическо събитие, което се случва веднъж в живота.

Рядко се случва от дълбините на Космоса да се появи светлина, която да огрее цялата ни планета, но тъкмо това се очаква да се случи през септември, когато ще има „супернова“ - звездна експлозия на около 3000 светлинни години от Земята.

Какво представлява „супернова“?

„Супернова“ е експлозия, която се появява в края на жизнения цикъл на една звезда – често пъти при колизия с друга. Астрономите очакват такава експлозия да настъпи в съзвездието „Северна корона“ - T Coronae Borealis (T CrB). В тази система има две звезди - бяло джудже и червен гигант. Бялото джудже е невероятно плътен остатък от някогашна по-голяма звезда. То е с размерите на планетата Земя, но с маса, подобна на тази на Слънцето.

Съседната звезда, която е червен гигант, изживява последните си години и постепенно остава без водород, който се отнема от гравитационното привличане на бялото джудже. Този „канибализъм“ между звезди създава огромно напрежение и енергия, които в даден момент водят до  термоядрена експлозия. Тя не унищожава напълно звездите, а се повтаря отново и отново. Процесът може да продължи стотици хиляди години.

При T Coronae Borealis такава „нова“ се случва веднъж на всеки 80 години - събитието е нещо като Халеевата комета, която се появява веднъж на всеки 76 години. Астрономите наричат тази „нова“- „повтаряща се“. Те смятат, че експлозията е можела да се наблюдава от Земята през през 1217 година, а по-късно и през 1787 година.

Как изглежда една „нова“?

Важно е да се отбележи, че „нова“ и „супернова“ са две различни явления. „Суперновата“ е експлозия, която унищожава окончателно звездите. При „нова“ звездата джудже остава здрава, затова и явлението се повтаря след известно време. Различните експлозии имат различни цикли - между няколко години и няколко стотици хиляди години.

Експлозията „нова“ разпръсква звездна материя с ослепителна светлина, но тя няма да изглежда като звездна експлозия, каквато може да се види във филмите - за щастие ние сме твърде далеч, за да видим подобно ниво на детайлност. С просто око „новата“ ще изглежда като нова звезда, появила се на небето. Хората, които разполагат с мощни телескопи, ще могат да видят в някои детайли яркото цветно сияние на експлозията.

Може ли експлозията да се наблюдава без телескоп?

Да! Когато експлозията се случи, светлината ще стане много по-ярка и ще е видима с просто око за няколко дни. „Северната корона“ е подковообразно съзвездие, западно от съзвездието „Херкулес“, което се вижда най-добре в ясни нощи.

За да се види „Северната корона“, трябва първо да се открият двете най-ярки звезди в Северното полукълбо: Арктур и Вега. Проследяването на линията между двете звезди ще ви отведе до „Северната корона“, където се намира и T Coronae Borealis. От Европейската космическа агенция съобщиха за ДВ, че всички телескопи вече са насочени към T CrB в очакване да заснемат събитието. Очаква се експлозията да се случи през септември. Въпреки това тези явления са непредвидими, така че може и да е по-рано.

Тази „нова“ е била наблюдавана за последно от Земята през 1946 година. Първият документиран случай пък е бил в Германия през 1217 година, когато един монах от Урсберг записал, че „далечна звезда е светила много ярко за известно време“. Тогава той го разчел като „чудесен знак“, въпреки че по онова време повечето космически явления са се смятали за лоши предзнаменования. Астрономите са наблюдавали и документирали „супернови“ и още по-назад в историята. Първият записан такъв случай е още през 185 г. пр. Хр., когато китайски астрономи видели странна „звезда гост“ да се появява на небето, където останала осем месеца.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини