Проливни дъждове и гръмотевични бури причиниха наводнения в Швейцария

В Женева пристигащи и заминаващи полети бяха отменени

Проливни дъждове и гръмотевични бури доведоха до наводнения в Швейцария близо до Базел и Женева и в кантона Во на Женевското езеро, предадоха местните власти.

Вчера вечерта в полицията са били получени стотици сигнали за наводнени мазета, прекъсване на електрозахранването и други щети, причинени от природното бедствие южно от Базел. Тази сутрин ситуацията в района се нормализира.

В западния кантон Во пожарната служба е потърсена за помощ над 200 пъти. В град Морж реката е достигнала нива на преливане, каквито по статистически данни не се очакват и веднъж на сто години, според полицията. Няма данни за пострадали хора.

В Женева силните гръмотевични бури и проливните валежи доведоха до двучасово спиране на полетите.

Помещение в сградата за контрол на въздушното движение на компанията „Скайгайд“ бе засегнато от наводнението. За да се предотврати прегряване на системите за управление, въздушното пространство бе затворено малко след 22:00 ч. (23:00 ч. българско време) вчера.

Около 50 пристигащи и заминаващи полети бяха отменени. За около 100 пътници бяха осигурени легла и храна за нощувка.

Предвидените за днес излитания на самолети, които трябваше да кацнат вчера в Женева, но бяха пренасочени, бяха анулирани. Въпреки това не са нанесени големи щети и работата на градското летище вече се е нормализирала, заяви негов говорител.

Миналата седмица свлачище, причинено от проливни дъждове, помете три къщи в източния кантон Граубюнден и разруши част от магистрала А13 - важен път през Алпите. От четиримата души, обявени за изчезнали, една жена беше спасена, но мъж беше намерен мъртъв.

Другите двама души остават в неизвестност.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини