Софийската филхармония ще гостува на летен фестивал в Любляна

Софийската филхармония ще гостува на Международния летен фестивал в Любляна, чието 72-ро издание се провежда от 20 юни до 3 септември под традиционното мото „В центъра на преживяванията ви”, съобщават от МВнР.

Концертът на националния оркестър под диригентството на маестро Найден Тодоров и с участието на хора на филхармонията ще се състои на 22 август в летния театър „Крижанке” в словенската столица.

Събитието ще бъде посветено на композитора Джон Т. Уилямс, а публиката ще има възможността да се наслади на изпълнения на негови многократно награждавани творби, създадени за филмите „Индиана Джоунс”, „Хари Потър”, „Сам вкъщи”, „Списъкът на Шиндлер”, „Междузвездни  войни”, „Супермен” и много други нашумели кинозаглавия.

Както се посочва в каталога на фестивала, „музиката на Дж. Уилямс ще бъде изпълнена от оркестъра и хора на Софийската филхармония под диригентството на големия почитател на филмовата сага „Междузвездни войни” Найден Тодоров, известен с всестранните си и жизнени интерпретации”. Той е представен като „един от най-талантливите съвременни музиканти в България, ... обучавал се и при словенския диригент Урош Лайовец”. Допълва се, че Тодоров работи с оркестъра от 2001 г., а от 2017 г. е негов директор.

България е традиционен участник в най-авторитетния и мащабен фестивал в Словения, фокусиращ се върху класическа и съвременна музика, танцовото и театрално изкуство. През последното десетилетие на сцената му се изявиха Националната опера, Теодосий Спасов, мецосопраното Соня Йончева и сопраното Красимира Стоянова. В рамките на зимното издание на фестивала през януари, гостува младият валдхорнист Виктор Теодосиев в съпровод на пианистката Ангелина Дечева.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини