Турция, България и Румъния разминират Черно море

Турция, България и Румъния започнаха днес съвместна операция по разминиране в Черно море, за да подобрят безопасността на корабоплаването, особено за украинския износ на зърно, предаде Блумбърг.

Първата голяма съвместна акция на черноморските държави след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. има за цел да неутрализира мините, плаващи в определени райони на Черно море. Инициативата е ръководена от Истанбул.

На 11 януари тази година Турция, България и Румъния подписаха споразумение за съвместна борба с морските мини в Черно море.

Русия и Украйна са първият и вторият по големина производител на зърно и войната застрашава безопасното преминаване на товарните кораби. Миналата година, след като се оттегли от сделка за доставка на зърно, Русия обяви всички кораби, плаващи към украинските пристанища, за военни цели, което, заедно с опасността от мини, затвори черноморския маршрут за украинския износ за повечето морски превозвачи.

Украйна откри свой собствен маршрут през септември 2023 г. Въпреки че това успешно увеличи износа и спомогна за развитието на икономиката, морският коридор за основната експортна стока на Украйна не е сравним с предишния нито по отношение на обема, нито на сигурността.

Турция, Румъния и България са членки на НАТО. Техните морски сили обаче действат извън алианса, отчасти за да избегнат ескалация на напрежението с Русия

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини