ЕК одобри държавна помощ от 50 млн. лева за „Български пощи“

Държавната мярка цели намаляване на разходите на дружеството

Европейската комисия одобри плановете на България да отпусне на „Български пощи“ помощ за преструктуриране в размер до 25,51 милиона евро (50 милиона лева).
Одобрението е съгласно правилата на ЕС за държавната помощ

Мярката ще позволи на дружеството да възстанови дългосрочната си жизнеспособност, като същевременно се сведе до минимум нарушаването на конкуренцията.

„Български пощи“ получи заем за близо 26,5 млн. евро (52 млн. лева) за оздравяване от българската държава, след като Комисията го одобри през май 2023 г.

На 21 декември 2023 г. България уведоми ЕК за помощ за преструктуриране под формата на преобразуване в собствен капитал на заема за оздравяване в подкрепа на план за преструктуриране на „Български пощи“. Той съдържа пакет от мерки за рационализиране на дейността на дружеството, оптимизиране на неговата мрежа и намаляване на разходите. Успоредно с това „Български пощи“ ще разработва или предоставя услуги като телемедицина или администрация чрез своята повсеместна мрежа от името на други публични субекти. Така ще се увеличи достъпът до тези услуги за гражданите в отдалечени райони, които иначе не са добре обслужвани.

Какво установи ЕК

• Помощта допринася за постигането на целта от общ интерес за предоставяне на услуги от общ икономически интерес, включително универсални пощенски услуги, за българските граждани, като дава възможност на „Български пощи“ да се върне към жизнеспособност чрез изпълнение на своя план за преструктуриране;

• Мерките за преструктуриране са насочени към преодоляване на проблемите, причинили финансови затруднения на „Български пощи“, тъй като предприятието ще инвестира в модернизиране и оптимизиране на своята мрежа и ще намали разходите за персонал. Същевременно то ще намали зависимостта си от свиващия се пазар на пощенски пратки чрез нови дейности и услуги, предоставяни в пощенските станции;

• Мерките са пропорционални, тъй като „Български пощи“ участва със собствен принос към разходите за преструктуриране в размер на около 26,78 милиона евро (52,49 милиона лева) под формата на банкови заеми, спестявания от лихви и финансиране на проекти;

• Помощта е придружена от предпазни мерки за ограничаване на нарушаването на конкуренцията на единния пазар. Те включват ангажименти от страна на „Български пощи“ да предостави достъп до своята мрежа на други оператори, извършващи дейност в областта на универсалните и неуниверсалните пощенски услуги.

 

Източник: ClubZ.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини