На фона на нови чистки недоволството в ДПС расте, още симпатизанти искат обяснение от Доган

След като в понеделник (1 юли) общинските структури на ДПС в Асеновград, Кричим, Първомай и Куклен възроптаха срещу сваленото доверие от дългогодишния депутат на движението Рамадан Аталай, във вторник призивите към почетния председател Ахмед Доган да обясни какво се случва в партията продължиха да се увеличават.

Отново във фейсбук групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“ бяха публикувани писма от членове и симпатизанти на партията от Кърджали, Сандански, Котел и Неделино. За разлика от предишните, които се отнасят до случая с Рамадан Аталай, в тези обръщения авторите говорят за „чистка заради изборните“ резултати и искат Доган да се намеси. Междувременно модераторът на споменатата група Елван Атилла, съпруга на бившия депутат и зам.-министър Юджел Атилла, публикува декларация от свое име, от която става известно, че е изключена от всички структури на движението.

Първото писмо е изпратено от учредители, репресирани, членове и симпатизанти на ДПС от седемте общини в района на Кърджали. Те се обръщат към Доган с „тревога и загриженост“ за събитията, случващи се в парламентарната група на движението, както и в областните и общинските структури, и го молят за насоки.
„Склонни сме да мислим, че събитията и действията, които се случват в партията, не са съгласувани с вас и затова сметнахме за необходимо да напишем това отворено писмо“, посочват авторите и допълват, че няма откъде да се информират за случващото се освен от Доган, защото „всички комуникации са спрени по йерархията на партията ни“.

Те се обръщат с молба за спешни действия от страна на почетния председател, „преди да е станало много късно“.

С подобен апел се обръщат и симпатизанти на партията от Сандански. Тяхното писмо започва с изразяване на „крайно несъгласие с провеждащите се в последните дни чистки „за постигнати лоши изборни резултати“ и тревожната саморазправа в партийните структури“ и завършва отново с молба към Доган да поеме контрола върху партията, „преди да е станало твърде късно“.

Членовете и симпатизантите от Котел пък отбелязват, че заради зачестилите оставки в ДПС „нелогичните им обяснения, граничещи с измислени сценарии“, и липсата на обяснения от ръководството на партията, трябва Доган да се намеси и да каже какво се случва.
Пред „Дневник“ бившият областен лидер на ДПС Смолян Салих Аршински също поиска обяснение и добави, че сред обикновените членове на партията цари психоза и ужас от това да изразят каквото и да било мнение.

На изборите на 9 юни ДПС увеличи подкрепата си от Кърджали и успя да спечели всичките 5 мандата от района. Партията получи 55 127 гласа, или с над 7 хил. повече спрямо предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г. Там водач на листата знаково бе именно съпредседателят на партията Делян Пеевски. Според журналиста Илхан Андай, който в последните седмици се изявява като говорител на ДПС, „отличния резултат“ се дължи на стратегията на Пеевски да налага норми за изпълнение от страна на кметовете, кандидат-депутатите и членовете на партията.

В област Благоевград, където се намира община Сандански, също се наблюдава увеличение на гласовете за движението спрямо изборите през април 2023. Сега партията е спечелила малко над 30 хил. гласа, а миналата година е имала над 23 хил. гласа. И тогава, и сега водач на благоевградската листа беше Делян Пеевски.

Още един изключен

Във вторник следобед модераторът на групата „Аз подкрепям Ахмед Доган“ Елван Атилла публикува декларация от свое име, от която става известно, че е изключена от всички структури на движението „по едноличното настояване на г-н Делян Пеевски“.

В нея тя опеределя изключването си като „противоуставно и граничещо със саморазправа с „непослушните“" и посочва, че според доклад на областната структура мотивът е „уронване на престижа на ДПС“.

Атилла отбелязва, че е член на партията от 1990 г. и целият и съзнателен живот е свързан с движението.

„Никой не може да ме уволнява и изключва. Не съм назначена и получавам заплата г-н Пеевски! ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибере в портфейла си. ДПС е на всички членове, симпатизанти, чуредители и на всички лежали по затворите и лагерите. На целият ни изстрадал свободата си етнос!", отбелязва тя.


Заявявам, че оставам в ДПС и печатът на община Несебър ще бъде предаден на почетния председател. Той ще реши!
Елван Атилла, областен председател на ДПС-Несебър

 

 

Подобна позиция бе разпространена и от Сюзан Моллаюсеин, председател на Общинския съвет на ДПС Кричим. Обръщението ѝ е адресирано до Делян Пеевски и в него се посочва, че „авторитарно и със страх може да ръководите някой, който си решите, но не и електората на ДПС“.

„Декларирам Ви, че никога за нищо на света няма да предам печата на партията. Партията, чиято кауза ние и нашите деди сме изстрадали, а вие само консумирате благата, следствие на нашата историческа болка. Ако трябва да предам партийния печат на някой, това е само на д-р Ахмед Доган. Идете си го вземете от него!", обръща се тя към Пеевски.

В интервю за БНР тя казава, че всички се чудят какво става в партията.„Виждаме самоуправство, авторитарно управление, заплашвани сме и няма съобразяване с документите, по които трябва да се ръководи партията. Самоуправството е от част от националното ръководство и хората се страхуват“, казва тя без да уточнява дали заплахите са от Делян Пеевски. По думите ѝ недоволните подготвят и други действия, но очакват позицията на почетния председател на движението.

Причините за недоволството

На 21 юни след акция на антикорупционната комисия във Варна беше задържан бившият областен председател на местната организация на ДПС Сали Табаков. Арестът му бе последван на 25 юни от оставката като депутат на сочената като близка до него и Доган Филиз Хюсменова. Нейният аргумент беше слабото представяне на партията във Варна.

На 26 юни от парламентарната група на ДПС бе изключена и Айсел Руфад, а едновременно с това тя бе свалена и от поста на областен координатор на движението в Шумен. Като официална причина също бяха посочени „лошите изборни резултати на ДПС“ в областта и в Турция (като зам.-председател на партията Руфад отговаряше за вота в съседната държава).

На 28 юни вечерта се разбра, че областната структура на ДПС в Пловдив е свалила доверието си от дългогодишния депутат на движението Рамадан Аталай (той е бил народен представител в 13 парламента - от 38-то Народно събрание досега). Мотивът им отново е свързан с изборните резултати, а Аталай също е сочен за близък до Доган.

В събота (29 юни) от публикации в социалните мрежи (на Елван Атилла - кандидат-депутат от Бургас на последните избори, но не влязла в парламента) се разбра, че е била освободена и дългогодишната секретарка на Доган в централата на партията - Биршен Ибрямова. Тя е и съпруга на Джейхан Ибрямов, който е депутат осми мандат в този парламент и беше избран от Търговище. Ибрямов беше зам.-министър на регионалното развитие в правителството „Орешарски“. Биршен Ибрямова е в управлението (заедно с Доган) на две фондации, свързани с ДПС - „Либерална интеграция“ и „Хермес“.

Същия ден пресцентърът на ДПС разпространи кратко изявление на Делян Пеевски от негова работна среща с общинските кметове на партията, на която са присъствали както депутати, така и членове на ръководството й: „Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото. За нас най-важен е гласът на хората и волята на структурите“, каза Пеевски.

В изявлението бяха изброени и присъствалите на срещата - нито сред тях, нито на разпространените кадри от събитието се вижда другият официално избран председател Джевдет Чакъров, както и евродепутатът Илхан Кючук.

 

 

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Че
    Черепа
    0 0
    19:28, 2 юли 2024
    Всичко тръгва от .п....@....и....ят край-Неделино,Кричим,Станимака,ама нали и той си е шопар от мил....ЕТ@- Ами,..... заслужава си го!
    • Ка
      Кауня
      0 0
      19:46, 2 юли 2024
      И тук можеш да попиташ за Налбантова,дали е тя?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини