Голям фолклорен празник събра българите в Хамбург,кърджалийката Христина Въчева представи поезията си

    На 29 юни, 2024 година в спортната  зала на училището „Кarl-Schneider-Halle“ в квартал Farmsenв Хамбург, Германия голям фолклорен празник събра български танцови и певчески състави от северните градове  Ноймюнстер, Папенбург и Хамбург. Първият летен събор на българските песни и танци в предпоследният  слънчев ден на юни се превърна в народен празник на българската самобитност и музикална култура. Магнит за всички, които искат да се докоснат до автентичното българско наследство. С  прекрасните си изпълнения на народни танци, песни и ритуали в участниците  от четири танцови и певчески групи дадоха най-доброто от себе си  и показаха, че България е страна с богата история и култура, а народното творчество е неразделна част от нейната душа.

    Идеята за това вдъхновение – събора, се ражда  преди половин година в сърцето на  младата  хореографка и ръководител на танцова група „Здравец“ Вероника Антонова. Споделя я със своите танцьори, за да  се превърне   в тържество на  българската  култура, която пази  и издига нашата идентичност, проводник на българщината в северния мегаполис и популяризира красотата и  богатството на българските народни традиции и ритуали извън границите на Родината ни.

    Коя е Вероника Антонова?

    През 2007 шепа ентусиасти, влюбени в магията на българския танц поставят началото на танцова група“Здраве“ в Хамбург. Завършила „Хореография“ в София през 2007, амбициозната млада  жена се изявява в много състави и предавания, най-известните, сред които са  Ансамбъл „Гоце Делчев“ и “Сите българи заедно“... Съдбата я довежда в Хамбург и през 2014 тявечее ръководител и хореограф на Танцова  група „Здравец“. Малко по-късно се ражда и идеята за детски състав и група за начинаещи. Днес  колективът от хороводци, водени от любовта към народния танц  наброява 37 самодейци, от които 20 са в групата на големите, от тях 3-мамъже и 3-ма от немски произход. В детския състав се учат 14 момиченца на възраст от 4 до 9 години.

    Голямата цел на група „Здравец“ е , споделя  ръководителката, „ да съхраним,  обогатим  и предадем българския фолклор и култура на следващите поколения, за  да се обединими превърнем в българска общност и семейство, далеч от родината ни“.

    Една малка България  в Хамбург заявява своето присъствие и доказва, че са живи българските народни традиции. Доказва го по  неповторим и уникален начин - чрез красотата на танците и гласа на народното песенно  богатство.

    Десислава Кръстева, водеща празника, обяви началото на народното веселие. В симултанен преводтя поздрави  с „добре дошли“ българската и немска публика и подчерта голямата радост да „споделим заедно красотата и богатството на нашите народни традиции, които пазят  българската идентичност, далеч зад границата на България. Да се насладим на пъстрите, заредени с оптимизъм и вътрешна сила песни, танци и обичаи от различните региони на България, които правят нашата култура толкова уникална и жива.“

    Домакините на събора откриха народния празник  с „Шопска веселба“  в две части, в изпълнение на детската група. С всеотдайната си  игра и слънчеви усмивки малките танцьори  спечелиха публиката и  предизвикаха бурни аплодисменти.

    С достойнство и грейнали лица пристъпваха големите танцьори във втория танц „Сватба“. На импровизираната сцена стъпките им отмерваха времето на свещения ритуал, който всеки българин е скътал в сърцето си. Магията на шопския народен  танц  и оригиналната хореография очарова присъстващите  и те избухнаха в бурни ръкопляскания. Като пъстър губер се разплетоха „“Шопски танц“, Дайчова  забава“, „Варненски танц“, „Йовино хоро“, „Македонско девойче“, „Копаница“…в изпълнение на малки и големи танцьори. Всеки от тях добавяше своята пъстра нишка в шарения губерна събора.И усетихме силата на  българския дух , наследството на предците ни.Духа на дедите ни, красотата, която се сля с енергията на Вселената и преобрази лицата ни  в чудна усмивка  и душите ни полетяха към светлината. А публиката - българи и немски гражданиим отвръщаше подобаващо: с нестихващ възторг и дъжд от  ръкопляскания.

    Фолклорната формация „Булгаре“ от Ноймюнстер с художествен ръководител Симо Ангелов, известна с успешния си проект в организирането на първия и втори български събор за народни танцови групи и формации за Северна Германия в Ноймюнстер през 2018 и 2023 година, представи пъстра китка от народни песни-бисери от различните области на България: “Глава ли те боли, сино мой“, „Пустоно лудо и младо“, „Мъри, Станко“...С професионалното си изпълнение певците на групата докоснаха сърцата ни и ни накараха  да се почувстваме горди от своите корени, подарявайки ни вълнуващ свят от незабравими емоции  и преживяване.

    Младата Фолклорна акапелна група „Дамасцена“ от Хамбургс художествен ръководител народната певица Вики Узунова, създадена в началото на март 2022,  вече има своите изяви пред обществеността на Хамбург. Големият интерес и любов към народната музика, обработен фолклор – обединява четири млади жени –три българки и една немкиня, за които българската народна песен е част от националната ни идентичност и български корени. Ведро настроение и одобрение предизвикаха мелодичните им певчески гласове – акапелно пеене- синоним на високо певческо   изкуство на шест народни песни от Родопския, Пиринския и Добруджански  области -„Девойко мари, хубава“, „Огреяла е месечинка“, „Вечеряй Радо“ … С интерес се посрещна и дуета между Вики Узунова и нейната дъщеря Саня,носител  вече и на международни признания, която  следва уверено пътя на своята майка.

    В изпълненията на фолклорната танцова група „Ръченица“ отПапенбург прозвуча идеята на  ръководителя на групата Емил Димчев да запазят и съхранят българския дух и традиции чрез танца, в името на  общата цел и кауза, наречена България. Убедителното изпълнение на тяхната „Средногорска копаница“ – българското народно хоро от Тракийския фолклорен  регион и

    „Шопската ръченица“,предизвикаха оживление сред аудиторията и спечелиха нови почитатели за тяхното изкуство.

    Специален гост на летния Събор бе поетесата Христина Въчева, от Кърджали, автор на 6 книги поезия и проза, която от 10 години живее в Хамбург. Тя поздрави  публиката с рецитал от свои стихове под надслов „Родопа, обич моя“ в съпровод на родопския химн „Бела съм, бела ,юначе“ - изпълнен от народната певица Вики Узунова.

    За достойното си представяне  участниците в Първия летен събор бяха отличени с Грамоти.

    Един  незабравим ден за  хората от Българската диаспора и техните приятели. С образците на талантливи изпълнения на народни песни, танци и ритуали, с удивителни народни костюми, накити и шевици, които радваха очите и сърцата ни. И хоро,  с българското знаме – мощен заряд за душите ни, изпълнени с гордост и удовлетворение. Страхотно преживяване, мигове на радост и забавление, за създаване на нови приятелства  и мост между България и българите живеещи в Хамбург...И всичко това подправено с  вкусни ястия от българската кухня, приготвени от домакините с обич.

    Един незабравим празник, който доказа, че българите, далеч от родината са дълбоко свързани с родния си език, фолклор и култура, че тук те  дишат с душата на България  и  нейните традиции. И правят всичко възможно пламъкът на Българщината да  не угасва и да продължава да огрява пътя им.За да се запазим като българска идентичност, сила и достойна нация.

    На добър час, до нови срещи!

    Христина Въчева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини