Как музиката влияе на мозъка ни?

Има ли изобщо човек на Земята, който да не е слушал музика? Още от малки, всички ние започваме да опознаваме нейната магия. С порастването си, всеки човек развива интерес към различни стилове.

Това обаче няма никакво значение щом говорим за това как умее да влияе музиката. Защото независимо от жанра, целта на музиката е една. Обща. И тя е да докосва хората. Тях самите, техните души, техните емоции… Ако трябва да ѝ дадем някакво конкретно определение, то категорично ще е „емоционален отдушник“.

Освен върху емоциите, е доказано, че музиката има силно влияние и върху човешкия мозък. В тази статия ще се запознаем по-детайлно с примери именно за тази функция.

Активира творческото мислене

Музиката въздейства на дясната половина на мозъка. Причината за това е, че кара хората да изпитват чувства (най-често щастие). По този начин пък, чрез произвеждане на хормони на щастието, се развива креативността. А креативността, сама по себе си, е едно изключително ценно и полезно качество, тъй като тя е главният генератор за раждането на интересни и иновационни идеи.

Подобрява концентрацията и паметта

Музиката има благоприятно влияние и върху насочване на вниманието и съсредоточаването над дадена задача. Това се дължи на факта, че слушайки я, в мозъка се активират области, свързани с концентрацията и паметта. Ето защо както в ученето, така и в работата, музиката може да бъде ползотворна, улеснявайки ги.

 Намалява стреса и тревожността

Една от удивителните способности на музиката е, че умее да успокоява. Както тялото, така и ума ни. Тя ни помага да се освободим емоционално и да се отърсим от тревожните и негативни мисли. Намалявайки стреса, музиката понижава сърдечната честота и кръвното налягане. Накратко казано – това е един от най-добрите и ефикасни антистрес инструменти. 

Развива мнемониката

Мнемониката представлява техника за запаметяване. Спомняте ли си формулата за намиране лицето на околната повърхнина на прав кръгов цилиндър? Едва ли. А помните ли текста на песните, които сте обожавали да слушате като тийнейджъри, но не сте си пускали много отдавна? Е, вероятно тук отговорилите с „Да“ ще са доста повече. Ето за това говорим. Музиката има силата да развива умението ни за запаметяване, без дори да осъзнаваме това.

Помага при тренировка

Това е така благодарение на способността на музиката да отвлича вниманието от умората и болките в мускулите и вместо това да стимулира по-ефективното изразходване на енергия. Забелязали ли сте, че когато слушате музика, упражненията сякаш минават по-бързо и по-леко? Тя просто ни кара да забравим за това колко сме изморени и да се фокусираме върху насладата, която изпитваме, усещайки ритъма.

Освен за удоволствие музиката служи и като помощник за развиване на когнитивните процеси и мозъка. Затова и можем напълно да се съгласим с думите на Иван Тургенев: „Музиката е разум, въплътен в прекрасни звуци“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини