След детски футболен мач в Димитровград - бой, гражданска позиция и присъда. Какъв е примера, който даваме на децата си?

    На футболен мач между 10-годишни деца в Димитровград, се е стигнало до конфликт и нанасяне на телесна повреда.

    Скандалът избухва между двама бащи, по време на футболния мач, като резултатът е че единия мъж е ударен и със наранявания по лицето, където са засегнати устните и носа на човека. Разпрата започва докато дузина 10-годишни деца играят на стадиона, като стават и свидетели на целия скандал, който е прерастнал в удар с юмрук в лицето на единия баща.

    Осъдения мъж от кв. Черноконево

    Причината за скандала е, че родител на момче, играещо на стадиона, е паркирал автомобила си в близост до автомобила на другия мъж, за да наблюдава футболната среща от колата си. В този момент бащата на дете на около годинка, който не е родител на дете от футболния клуб, започнал словесна атака с искане мъжа да премести колата си, разказват свидетели на скандала. Вербалните атаки прерастнали във физическа саморазправа, като мъжа с едногодишно дете в ръце е нападнал с юмруци седящия в колата баща и му е нанесъл удар в лицето. След което се е заканил, че ще продължи саморазправата, след като откара невръстното дете в дом си в Черноконево.

    Агресорът - мъж на 41 години от димитровградския кв. Черноконево, е тръгнал с колата си и преди да се върне, явно за да изпълни заканата си без дете, на място е била пристигнала полиция. Агресиралия мъж е бил задържан от органите на реда и е оставен в полицейското управление за 24 часа. Само 3-ма от свидетелите на конфликта родители са се отзовали да станат свидетели на побоя.

    Днес следобед се гледа бързо производство по случая, като по думите на свидетелите, мъжът е осъден с мярка за задържане под стража за 7 денонощия за провинението си. Мъжът от кв. Черноконево е изразил съжаление и покаяние за извършеното от него.

    Дори на пръв поглед тази случка да не е толкова значима и провинението да не е толкова сериозно, трябва да се замислим какъв пример са видели 15 десетгодишни деца. Пред децата се е разиграла сцена на грозни ругатни и обиди и в последствие скандал, който е прерастнал в побой. Дали бащата на едногодишното дете ще може да възпита истински добродетели в невръстното си дете или му е показал, че това е начина, по който трябва да се реагира, щом нещо ти е неугодно.

    Това са видели и осталите деца - щом има неразбирателство, следва раздаване на правосъдие чрез бой, по-големия агресор или по-силния мъж наказва другия. Дали токава общество искаме, където неразбирателството се решава с юмруци, ами ако нямаше полиция, когато се връща агресора, дали физическите щети щяха да са само разбита уста и нос или можеше да се стигне до наистина сериозно нараняване? Искат или не, родителите са примера, който изгражда децата, които в последствие стават активни членове на обществото и ако искаме да живеем в един по-добър свят, трябва да им даваме добър пример, а боят не такъв.

    Тук можем да помислим и за примера на родителите, които не са се намесили в опит да потушат конфликта, те са показали на децата си един от големите проблеми на обществото ни, а именно апатията. Редно е когато някой бъде пряк свидетел на несправедливост, не да снима с телефона, а да се опита да прекрати конфликта и да повлияе на участниците му да се държат по разумен начин.

    Има и положителни примери в разигралата се ситуация - агресорът е наказан и са се намерили родители, които са имали достатъчна гражданска съвест, за да станат свидетели пред правосъдната система, за да може това да се случи.

    Хората, упражняващи агресия, трябва да се замислят, че винаги има някой, по-силен, по-агресивен от тях и в следващия момент те могат да са потърпевши и наранени. Тези деца, които днес разберат, че боят решава проблемите, след години ще пораснат, а сегашните агресори ще остареят и тогава могат да изпитат това на гърба си. 
    Не можем да възпитаваме децата си в добродетели, ако самите ние не ги притежаваме и не им даваме правилния пример в живота. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини