ЕК вдига митата за китайски електромобили от 5 юли

Поскъпването на колите няма да се усети веднага, а скокът е в „изпитателен срок"

Решението е взето - ЕК обяви, че вносът на електрически превозни средства, произведени в Китай, ще бъде облаган с по-високи мита, като при това мярката ще влезе в сила незабавно, тоест от 5 юли.

Вдигането на митата се обсъжда доста време и предизвика много спорове, защото Пекин заплаши с ответен удар срещу ключови стоки от ЕС.

Брюксел започна разследване заради съмнения, че Китай субсидира местните автомобилни заводи, което заедно с по-ниските разходи за труд и енергия им позволява да конкурират с много ниски цени производителите, базирани в Европа.   

След 9-месечна работа разследващите потвърдиха - Пекин осигурява държавни помощи по цялата верига на производството на  EV (електрически превозни средства) - от добива на материали за батериите  до транспортирането на готовите автомобили до пристанища в Европа. В резултат делът на китайските електромобили в Европа е скочил от скромните 3,9% през 2020 г. до 25% в края на 2023 г.

Вълната от евтин внос представлява „заплаха от икономическа вреда“ за индустрията на ЕС, която може да доведе до опустошителни загуби и да изложи на риск повече от 12 милиона преки и непреки работни места - това е мотивът на Брюксел да използва митническата тарифа, за да защити европейските автозаводи.  

Скокът на митата е разчетен така, че да обезсили дотациите от китайската държава. Ставките, които ще са в сила от утре, варират според това коя е компанията, какви са годишните й обороти и печалби и колко големи субсидии е получила. Така към действащите в момента 10% мито за BYD ще се добавят 17,4%, за Geely - 19,9%, а за SAIC - 37,6%.

Има друга група производители на ЕV в Китай - като Tesla, BMW и т.н, които са съдействали по време на разследването. За тях наказателната ставка ще е 20,8%. А за онези, които са отказали да сътрудничат - 37.6 на сто.   


На „изпитателен срок"

„Наказателните“ мита се въвеждат временно. Митническите власти ще изискват банкови гаранции, а не пари в брой, от китайските износители, което означава, че крайните клиенти може да не усетят веднага поскъпване.

Държавите членки ще проведат първо гласуване след две седмици, но то ще бъде необвързващо и ще служи за проверка на политическите нагласи, посочва Euronews. Митата ще останат в сила, докато не бъде взето окончателно решение след четири месеца, което страните могат да блокират с квалифицирано мнозинство.

Германия и Унгария са сред страните, които вероятно ще се противопоставят. За да бъде блокиран скокът на митата, са необходими гласовете на поне 15 държави. Междувременно Брюксел и Пекин ще потърсят решения, които да предотвратят превръщането на временно повишените мита в постоянни. Обрат обаче е малко вероятен, твърди Euronews.

Пекин обвини ЕК, че „преувеличава проблема със субсидиите“, и заплаши, че ще „вземе всички необходими мерки за твърда защита на законните права и интереси на бизнеса в Китай“.

Факт е, че като ответен удар през юни Китай започна разследване за дъмпингов внос на свинско месо от ЕС.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини