СЗО: COVID-19 все още убива 1700 души седмично

Световната здравна организация съобщи, че COVID-19 все още убива по около 1700 души седмично по света, и призова рисковите групи от населението да продължат да се ваксинират срещу болестта.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус предупреди за намаляващото покритие с ваксини, предаде АФП.

Въпреки продължаващите смъртни случаи, „данните показват, че обхватът на ваксините е намалял сред здравните работници и хората над 60 години, които са две от най-рисковите групи“, заяви на пресконференция ръководителят на здравната агенция на ООН.

„СЗО препоръчва на хората от най-рисковите групи да получат ваксина COVID-19 в рамките на 12 месеца след последната доза“, допълни той.
Повече от седем милиона смъртни случая от коронавирус са докладвани на СЗО, въпреки че се смята, че истинският брой на жертвите на пандемията е много по-голям.

COVID-19 също така разруши икономиките и осакати световните здравни системи.

Тедрос обяви края на COVID-19 като международна извънредна ситуация в областта на общественото здраве през май 2023 г., повече от три години след като вирусът беше открит за първи път в Ухан, Китай, в края на 2019 г.

СЗО призова правителствата да поддържат наблюдение и секвениране на вируса и да осигурят достъп до достъпни и надеждни тестове, лечения и ваксини.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини