Горещо ли ви е? Вижте как може да намалим жегата в Димитровград

В горещия летен ден на 15 юли, когато външната температура в Димитровград към 15:00 часа достигна 38°C, булевард „Димитър Благоев“ стана истинско изпитание за жителите и посетителите на града. В следобедните часове, около 15:00 часа, асфалтът се нагря до 60 градуса, а температурата на тротоара на слънце достигна 56.4 градуса. Тези екстремни температури не само създават дискомфорт, но и представляват сериозна опасност за здравето.

В този контекст, дърветата и създадената от тях сянка, играят критична роля в градската среда. Колко повече дървета с по-голяма листна маса има в града, толкова по-лесно ще се борим с летните жеги и обратното, колкото повече дървета се унищожават и колкото повече се намаля листната им маса, толкова повече ще се вдига температурата в града. Трябва да вземем в предвид и че нощните температури се влияят изключително много от количеството на дървесна зеленина и зелени площи в града, защото всички повърхности, като тротоари, асфалт и стени на сгради, акумулират топлината през деня и я отдават вечер. В друг материал ви алармирахме, че в Димитровград средногодишната температура за 4 години се е повишила с 5 градуса, което е много над средностатистическото повишение за страната.

Притеснително: средногодишната температура в Димитровград се е повишила с 5 градуса за 4 години

Нека разгледаме конкретните данни и ползите от дърветата в района на бул. Димитър Благоев:

Сравнение на температурите:

  • Асфалт на слънце: 59.2°C
  • Тротоар на слънце: 56.4°C
  • Тротоар на сянка: 32°C
  • Озеленени площи на слънце: 37.5°C
  • Озеленени площи на сянка: 22.3°C

От тези данни става ясно, че дърветата значително намаляват температурите на повърхностите около тях. Разликата между температурата на тротоара на слънце и на сянка е впечатляваща – цели 24.4 градуса. Тази разлика може да бъде решаваща за предотвратяване на топлинни удари и други здравословни проблеми, свързани с високите температури.

Ползи от дърветата

  1. Намаляване на температурата: Дърветата ефективно понижават температурата на околната среда, както беше посочено в примера с тротоара и озеленените площи.

  2. Подобряване на въздушното качество: Дърветата филтрират въздуха, като задържат праховите частици и произвеждат кислород. Те също така намаляват концентрацията на въглероден диоксид, което допринася за по-чист въздух в градските зони.

  3. Естетическа стойност: Зелените пространства и дърветата придават естетическа стойност на градската среда, което прави булевардите и парковете по-привлекателни за разходка и отдих.

  4. Подобряване на психическото здраве: Изследвания показват, че зелените пространства имат положителен ефект върху психическото здраве, намалявайки стреса и подобрявайки настроението на хората.

  5. Сянка и комфорт: Сянката, предоставена от дърветата, предлага удобство и защита от вредните UV лъчи. Това е особено важно за деца, възрастни хора и други уязвими групи.

Примерът с булевард „Димитър Благоев“ в Димитровград на 15 юли ясно демонстрира жизненоважната роля на дърветата в урбанизираните райони. Те не само намаляват температурата на околната среда, но и подобряват качеството на въздуха, създават по-привлекателна и приятна градска среда и предоставят многобройни ползи за здравето на хората. Важно е да се инвестират усилия и средства в поддържането и разширяването на зелените площи в градовете, за да се осигури по-добро качество на живот за всички жители.

Сравнение на температурите направихме и на една от добре озеленените улици в града - Кап. Пекто Войвода, там данните са сходни с тези от главния булевард. 

Повече за измерването на двете улици може да видите във видео материала към статията.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини