100 000 дка изпепели пожарът в Сакар, разследването се поема от следовател

Критична остава обстановката за пожара в свиленграското село Студена, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Той възникна на 13-и в 9 часа в орехови насаждения в землището на селото и обхвана и близката борова гора. Вследствие от силния вятър и високите температури пламъците се разраснаха и обхванаха землищата на селата Студена, Дервишка могила, Мустрак, Равна гора и Левка. В резултат на силното задимяване е преустановено движението на ППС по пътя от републиканската пътна мрежа между селата Левка и Студена, както и по общински път от Свиленград за село Левка. Евакуирани са живущите в село Равна гора и част от жителите на село Мустрак, обитаващи къщите в северната част на селото. Около 18:00 часа фронтът на пожара премина през село Равна гора, като вследствие на това изгоряха покриви на около 10 къщи и стопански постройки, повечето от които са необитаеми. Няма пострадали жители на селата.

При пожара са унищожени около 100 000 дка, от тях 24 000 дка са горски фонд. В хода на работата по образуваното досъдебно производство е изяснено, че причина за пожара е косене на трева с трактор с прикачена косачка в орехова градина от 60-годишен свиленградчанин. Мъжът е направил опит да загаси пламъците, но не е успял. Получил е и изгаряния по тялото. След оказана медицинска помощ е освободен за домашно лечение.

„Това е причината, поради която и към настоящия момент той все още не е задържан. Разследването на пожара най-вероятно ще бъде поето от следовател, заради големите щети“, обяви снощи от мястото на пожара главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Със счупена ръка е и участвал в гасенето огнеборец.

Работата по локализирането и гасенето на пожара продължава и към момента. На терен работят 17 противопожарни автомобила с 60 огнеборци, 3 верижни машини, служители на Държавно горско лесничейство, доброволци и местни жители. Днес в борбата с огъня ще бъде включена и военна верижна машина за правене на просеки. Със заповед на областния управител на Хасково е в сила забраната за извършване на селскостопанска работа до второ нареждане.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини