Грузинска ТВ излъчи фалшив репортаж за руско нашествие в страната

Грузия беше обхваната от паника, след като проправителствената телевизия "Имеди" излъчи фалшив репортаж, в който съобщи, че руски танкове са влезли в столицата Тбилиси, а президентът Михаил Саакашвили е бил убит, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. 

"Имеди" представи репортажа като "имитация на възможни събития", но много зрители пропуснаха предупреждението. Мобилните телефонни мрежи блокираха от многото обаждания, а жителите на Тбилиси излязоха по улиците.

Грузинското вътрешно министерство отбеляза, че предаването, по време на което нямало надпис, който да предупреждава, че е измислица, е предизвикало изключителна паника.

Репортажът припомни на грузинците събитията от август 2008 г., когато руската армия нахлу в Грузия в отговор на грузинското нападение срещу Цхинвали, столицата на отцепилата се република Южна Осетия и достигна до 45 километра от Тбилиси. 

"Имеди" излъчи монтирани архивни кадри с напредващи руски танкове от петдневната война през 2008 година. Руската информационна агенция Интерфакс съобщи за непотвърдена информация за нахлуване на руски танкове в Грузия и за смъртта на Саакашвили, а радио "Ехо Москви" прекъсна програмата си, за да съобщи фалшивата новина.

Водещ от "Имеди" се извини за евентуалната паника, която може да е предизвикал репортажът с обяснението: "Просто искахме да покажем как би могъл да изглежда най-черният ден в историята на Грузия". 

Репортажът е зле замаскиран удар срещу противниците на Саакашвили, които неотдавна се срещнаха с руския премиер Владимир Путин в Москва и призоваха за възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни, отбелязва Ройтерс. Според собственика на медийния холдинг, който държи "Имеди", Георги Арвеладзе целта на експеримента била да се покаже "истинската заплаха" за развитие на събитията.

Десетки гневни грузинци се стекоха пред централата на "Имеди", където опозиционната лидерка Нино Бурджанадзе и други политици от опозицията определиха репортажа като отвратителен, безотговорен и заплаха срещу народа, предаде ИТАР-ТАСС. Бурджанадзе заяви, че сюжетът не само е насочен срещу лидерите на опозицията, но представлява психологически терор срещу населението, тъй като много грузинци, особено жени и деца, се изплашили силно от фалшивата новина.

Политици и други общественици поискаха генералният директор на "Имеди" да бъде отстранен от длъжност, а на автора на предаването да бъде забранено да се занимава с журналистика.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини