Двойно завишени са били нормите на фини прахови частици във въздуха над Гара Елин Пелин

Това обявиха от МОСВ

Двойно завишени са били нормите на фини прахови частици във въздуха над Гара Елин Пелин, съобщават от Министерството на околната среда и водите. Това е отчела мобилната лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда, която е разположена в селото, на около 1 км от взривилия се склад.

Нормите са били най-завишени в 4:00 ч., когато са измерени 128 микрограма/м3. В 12 ч. стойностите са се нормализирали до 12 mg/m3. От ведомството отчитат, че не е имало регистрирани превишения на среднонощните норми за серен диоксид, азотен диоксид и озон. Не е имало и превишения на осемчасовата норма за въглероден диоксид.

Мобилните станции показват, че въздухът в Елин Пелин не е замърсен. Няма завишение на фините прахови частици, в норма са. Това обявиха от Столичната дирекция „Аварийна помощ и превенция”.

„Чрез дрон наблюдаваме района на взривовете и най-вече един от складовете, който казаха, че е доста пълен и не е гръмнал. Мисля, че няма такава опасност. Всичко започва да затихва. Чуват се остатъчни взривове”, поясни Стефан Георгиев от дирекцията.

„Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете”, успокои и кметът на столицата Васил Терзиев. Той се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците.

„Имаше опасност тези облаци да се насочат към София, затова ние искахме постоянно да сме в течение има ли опасност за качеството на въздуха. За момента такова няма. Измерванията показват, че дори при най-тежкото обгазяване беше около нормата. В момента вече е под контрол”, каза Терзиев, цитиран от БНР.

Кметът Терзиев съобщи, че е подета инициатива в София да се прегледат и опишат всички налични убежища и помещения за евакуация, за да може да се подготвят за ползване при евентуален проблем, посочват от БГНЕС. Също така заедно с аварийните екипи се доописват протоколите за действие при извънредни обстоятелства.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини