Скоро ще регенерираме части от тялото си като гущерите

Регенерирането на ампутирани крайници, счупени гръбначни стълбове и дори увредени мозъчни тъкани един ден може да стане реалност, след като учени от САЩ са открили ген с ключова роля в тази почти магическа способност, пише в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА. 

Изследователите от института "Уистар" във Филаделфия са установили, че ген, известен като p21, блокира лечебните сили, с които все още разполагат някои земноводни и които при другите животните са се изгубили в хода на еволюцията. 

Според специалистите чрез изключването на въпросния ген процесът може да се задейства отново.

В опити с мишки авторите на проучването са наблюдавали, че гризачите с недостиг на гена p21 придобиват способността да регенерират изгубени или увредени тъкани. При типичните бозайници раните заздравяват чрез формирането на белег. За разлика от тях при изследваните мишки започнали да се образуват бластеми - група клетки, от които се развиват нови организирани структури или организми. 

Изследователите обясняват, че загубата на гена p21 кара клетките на мишките да се държат като регенериращи ембрионални стволови клетки, вместо като възрастни клетки. Това означава, че те създават нови тъкани, вместо да "кърпят" старите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини