Фон дер Лайен обещава единен ЖП билет в цяла Европа

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да се пътува с единен билет по железопътния транспорт в цяла Европа по време на предизборната си кампания преди пет години, но подобна инициатива така и не се случи.

В политическите си насоки - документ, който придружава речта ѝ за преизбиране пред европейските парламентаристи от 18 юли, тя посочва, че трансграничното пътуване с влак все още е твърде трудно за много граждани.

Пътниците, които пътуват с влак в различни европейски държави, често трябва да купуват отделни билети от различни оператори. Те нямат никаква защита, ако първият влак закъснее или бъде отменен и изпуснат връзката си, пише "Euroautiv".

За да се преодолее този проблем, Фон дер Лайен обяви, че Комисията ще предложи нов регламент за единна цифрова резервация и издаване на билети, така че "европейците да могат да си купят един-единствен билет на една-единствена платформа и да получат правата на пътниците за цялото си пътуване".

През декември 2020 г. ЕК се ангажира да издаде препоръки за продажбата на билети, а между декември 2021 г. и февруари 2022 г. бяха проведени обществени консултации. Повече от две години по-късно обаче предложението не беше одобрено от Съвета за регулаторен контрол.

В годишния доклад на Съвета се посочва само, че работата "продължава". Съветът не е наредбата от септември 2023 г. насам.

Общността на европейски железопътни и инфраструктурни компании наскоро заяви пред Euractiv, че работи по ИТ инструмент, който "технически хармонизира разпространението на железопътни билети и дава възможност за мултимодалност" - модел, който вече е приложен в Швеция.

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини