Изненадваща поява: Изслушаха Христо Иванов в НС заради срещи със Сарафов ''за оказване на влияние''

Същевременно той каза, че никога не е говорил с Ахмед Доган, включително по телефона

Временната комисия за разследване на всички факти и обстоятелства за убития Мартин Божанов - Нотариуса и кръга около него изслушаха оттеглилия се лидер на „Да, България“ Христо Иванов заради негови срещи с изпълняващия функцията главен прокурор Борислав Сарафов и председателя на ВКС Галина Захарова.

В медийни публикации се твърди, че по време на тези срещи бившият депутат и съпредседател на „Демократична България“ Христо Иванов е направил опит да упражни влияние върху Сарафов и Захарова за конкретни дела.

Председателят на временната парламентарна комисия Георги Георгиев (ГЕРБ) попита дали Христо Иванов е провеждал срещи с представителите на ВКС и какъв е характерът на тези негови контакти.

Снимка: БГНЕС/Антон Станков


Христо Иванов благодари за интереса, но попита дали някой се е оплаквал, че той е оказвал влияние и каква всъщност е връзката с предмета на работа на комисията. Георгиев отвърна, че уви вече се е наложила практиката да бъдат викани хора за изслушване на базата на медийни публикации, така че да разсеят съмненията, породени от тях.

Христо Иванов заяви, че в 49-ото НС един от ключовите приоритети, около който се структурира възможността за излъчване на правителство, е била необходимостта от конституционна реформа.

„Аз бях един от хората, които се занимаваха с това да водят диалог с различни политически формации тук за оформянето на съгласие около конкретни решения в тази насока. (...) Тези хора трябваше да бъдат в постоянен процес на съгласуване - политическо и институционално“, каза бившият лидер на „Да, България“.

Той заяви, че провел редица срещи с изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и председателя на ВКС Галина Захарова заради техните публични заявки, че са готови да обсъждат реформите.

„Трябва да кажа, че тези колеги познавам от много години преди да заемат настоящата си длъжност, защото от десетилетия се занимавам с анализ и наблюдение на съдебната власт. Така че за мен никога не е било трудно да установим контакт“, каза Христо Иванов.

По думите му той е търсил съгласие в една много трудна политическа среда. Христо Иванов коментира, че медийните материали, разискващи тези негови срещи, са публикувани в сайтове, които лесно могат да се свържат с председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски.

„Ще се сдържа сега да издам имената на неинституционални играчи, участвали в тези срещи, защото така ще спра процеса по мазането им с катран и пера“, добави той.

Христо Иванов определи като инсинуации твърденията, че в тези разговори е ставало дума за конкретни дела.

„Инсинуираното влияние от моя страна е абсолютна лъжа. Не е имало такова нещо - имало е срещи и те са били фокусирани върху сложния процес на търсене на съгласие, за да излезем от тази безизходица“, каза той.

Попитан от Хамид Хамид от ДПС дали е правил конкретни предложения за назначението на Сава Петров и Божидар Джамбазов от ВКС за зам.-гл. прокурори, Христо Иванов отвърна, че никога не се е срещал със Сарафов на четири очи и че никога не му е предлагал конкретни имена.

Отрича да е говорил с Ахмед Доган, но не отхвърли възможността Рая Назарян да бъде сменена

Междувременно той коментира, че никога не е говорил с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, включително по телефона. Въпреки това Христо Иванов не отхвърли възможността Рая Назарян (ГЕРБ) да бъде сменена с друг председател на парламента, така че списъкът със служебни премиери, от който Румен Радев да избира, да се разшири. Рая Назарян вече категорично каза, че ако ѝ бъде предложено да стане премиер - ще откаже.

Съдия Лозан Панов и Делян Пеевски също бяха в списъка за изслушване днес, но не се явиха пред комисията. Лена Бориславова от ПП-ДБ призова Пеевски отново да бъде поканен, като преди това ще бъдат предварително формулирани въпросите към него. На свой ред Хамид Хамид поиска отново да бъде поканен Лозан Панов. От „Възраждане“ предложиха да бъдат изслушани журналистите Димитър Стоянов и Атанас Чобанов от bird.bg, както и бившата съпруга на Нотариуса - Любена Петрова. С това дневният ред бе изчерпан.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини