AI с лицево разпознаване разкрива сексуалната ви и политическа ориентация

Това създава допълнителен риск за личното ни пространство от подобни системи

Психолог от Станфордския университет на име Михал Косински твърди, че изкуственият интелект, който е изградил, може да открие вашата интелигентност, сексуални предпочитания и политически пристрастия с голяма степен на точност само чрез сканиране на лицето ви, съобщава Business Insider.

Ученият твърди, че с разработката си иска да предупреди широката общественост и политиците от подобна технология.

Например, в едно проучване, което публикува през 2021 г., Косински създава AI модел за лицево разпознаване, който може да предскаже политическите убеждения на човек със 72 процента точност само чрез сканиране на снимка на лицето му.

"Като се има предвид широкото използване на технологията за лицево разпознаване, нашите открития имат критични последици за защитата на личния живот и гражданските свободи", пише той в проучването.

През 2017 година ученият създава AI модел за лицево разпознаване, който може да разбере сексуалната ориентация с 91 процента точност. Тогава Human Rights Campaign и GLAAD нарекоха изследването "опасно и погрешно".

"Много скоро", казва Косински, "може да се окажем в положение, в което тези модели с изкуствен интелект имат свойства и капацитет, които са много по-напред от това, за което хората могат да мечтаят. И ние дори няма да забележим."

Източник: it.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини